"Золоті" яйця: чому дорожчають продукти птахівництва в Україні?

Не просте, а золоте. За десяток яєць братимуть до півсотні гривень. І це прогнозують уже до кінця зими. Звідки така вартість, і до чого тут пресована пшениця?
Не просте, а золоте. Це у казці всі зраділи, коли курочка ряба знесла дороге яйце. А от в реальності така тенденція нікому не подобається. Після новорічних салатів головний інгредієнт здорожчав. І 35 гривень за десяток — не межа, — кажуть економісти.
Що ж сталося на фермах, та що там у супермаркетах?
Фермі пана В’ячеслава — 2 роки. Розрахована на 120 голів птиці, та зараз усього — три десятки. Інших довелося вирізати та розпродати.
А розпочалося все з осені, — каже пан В’ячеслав. Корм для курей здорожчав на 40 %. І тепер чоловік працює майже в нуль.
І хоча наш герой продає товар у селі, в місті ситуація така сама.
Десяток яєць коштує вже майже 40 гривень. І це ще не межа. Ціна зростатиме й надалі, — кажуть у супермаркетах. Усе залежить від того, яку вартість виставлять постачальники.
А до кінця зими яйця здорожчають ще більше. Про це кажуть в Асоціації тваринників України. Експертка з птахівництва каже: ціна зростає, бо в 2020-му в країні був неврожай.
Через це і зросли ціни на корм для курей. А ще за весь минулий рік кількість птиці у країні скоротили на 3 %, — кажуть в Асоціації тваринників. Ось і причини здорожчання яєць.



