"Золоте" сало: ціна на національний продукт побила всі рекорди

Тепер сало коштує до 180 гривень за кілограм. Фахівці кажуть, що таке зростання цін — через здорожчання корму для свиней. Серед українців останні роки шириться багато міфів щодо користі сала для організму.

Попри ріст цін, у м’ясному павільйоні криворізького базару покупців удосталь.

Пані Ольга прийшла на ринок, аби придбати шматочок сала. Жінка ділиться: цінує його навіть більше, аніж м’ясо. Утім часто балувати себе смачненьким не може, адже ціна кусається.

«Полюбляю сало, більше ніж ковбасу. Бо це є натуральний продукт. Обираю завжди сало з м’ясом. Ну, вибираю інтуїтивно, дивлюся на нього, а потім куштую. Сало не поступається в ціні м’ясу — 180 гривень за кілограм», — говорить жителька Кривого Рогу Ольга Сергієнко.

А обрати ласий шматочок дуже просто, запевняє продавчиня Інна. Жінка торгує салом уже 15 років. Додає: головне — визначитися, як його їсти, та дивитися на шкіру.

Загалом ціни варіюють від 70 до 180 гривень за кілограм. Деінде за 50 гривень можна знайти кусень, так би мовити, "голого" сальця. Вартість залежить від шматка та прорізки: що більше м’яса, то дорожче, кажуть продавці.

«Ціна виросла за рахунок того, що корм же виріс, зерно ж піднялося. Якщо було 4-5 тисяч грн, то зараз 8 тисяч грн, а свиню ж кормлять і зерном і висівками, і бурячок. Все піднялося, кормова система — і піднялось сало», — говорить продавчиня Любов Бабич.

Свиней сальних порід вирощують переважно приватні домогосподарства, а це невигідно та навіть збитково.

«Зараз уперше дефіцит сала ми відчули, відбулося подорожчання. Українське тваринництво могло б користуватися дешевшими кормами. Є величезний резерв використання відходів харчової промисловості для здешевлення собівартості виробництва свинини», — говорить виконавчий директор Асоціації м'ясної галузі Микола Бабенко.

Минулої осені, за даними Держстату, сало коштувало близько 75 гривень. Цьогоріч ціна зросла на 15 гривень — це середні розрахунки у країні.

Володимир Павлович хоч і має невелику пенсію, втім у задоволенні собі відмовляти не збирається. Бодай маленький шматок сала, але бере.

«Для нас усе дорого, для пенсіонерів, але терпимо. Я розумію, що скоро Новий рік, трошки піднімаються ціни, але справа в якості. Можна он і за 100 грн купити, якщо воно комусь подобається. Я його засолю, тоненько наріжу шматочок хлібчика, 100 грам — і їм», — говорить житель Кривого Рогу Володимир Ромас.

Хоч і за ціною делікатесу, але корисне. Дієтологи радять використовувати жир із сала замість олії або ж їсти, добре його просоливши. Проте не перевищувати норму.

«Якщо ми розглядатимемо, як середземноморський тип харчування, то сало має бути строго в обмеженій кількості – 15-20 г на день. Якщо людина активно займається спортом, можна до 50 г на день. Вітамін А, вітамін D, який міститься в салі, вони життєво необхідні. І за допомогою сала організм їх засвоює набагато краще, ніж із якихось добавок», — говорить дієтологиня Катерина Чорна.

Незабаром сало точно не подешевшає, а після Нового року зросте в ціні і м’ясо. За деякими прогнозами — наполовину.

Раніше ми писали про те, що у Кривому Розі проїзд у маршрутках здорожчає.

Реклама

Валерія Заярна
Валерія Заярна Кореспондентка. Загалом у журналістиці працюю близько двох років. Улюблені теми: спорт і кримінал 👮‍♀️🚓, але часом волію і щось лайтовіше. Наприклад, тема мистецтва: концерти, картинні галереї.

Реклама