"Золота голова" і символ мудрості: як приготувати обід із гарбуза для всієї родини

23 вересня, 17:03
"Золота голова" і символ мудрості: як приготувати обід із гарбуза для всієї родини - фото 1

Гарбуз — не дуже популярний продукт, хоча відмінно росте в нашій країні. А ось історія говорить нам про те, що ця "зневага" дуже помилкова.

Вживати в їжу гарбуз стали ще з давніх часів і стосується це не тільки самої м'якоті плоду, а й насіння. З цим продуктом пов'язано безліч міфів і легенд. Ось, наприклад, стародавні люди вважали, що боги ховають у гарбуз сонце. А в одному з міфів Китаю за допомогою гарбуза двоє дітей врятувалися під час Великого Потопу. У Нігерії ж існує легенда про правителя Квак Анансі, який вирішив стати наймудрішим. І тут не обійшлося без гарбуза, саме в ньому він сховав усі розумні думки людства і вирішив помістити овоч на найвище дерево, але він упав і розбився, а мудрість знову поширилася світом.

Ну і, звичайно, ми всі знаємо про те, що саме гарбуз є головним атрибутом найдавнішого свята у світі — Хеллоуїна. Гарбуз-світильник — символ цього свята. Кельтська легенда свідчить, що в ніч із 31 жовтня на 1 листопада відьми крадуть із городів гарбузи, збираються в поле і влаштовують свій останній у році шабаш.

'Золота голова' і символ мудрості: як приготувати обід із гарбуза для всієї родини - фото 133403

Багато країн влаштовують фестивалі, присвячені саме плоду гарбуза. Італія, Австрія, Японія щорічно проводять святкування, головною зіркою яких є саме цей продукт.

Що стосується корисності гарбуза, то тут усе ще цікавіше. Плід гарбуза, а також його насіння містять величезну кількість вітамінів групи В, РР і дуже рідкісний вітамін Т, який сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі. Саме тому гарбуз дуже добре засвоюється. Також плід багатий пектином, цукрами, рослинними білками та жирами, цинком, кальцієм, кератином та іншим. Його рекомендують уживати людям, які мають проблеми зі шлунком, а також гіпертонікам. Але не варто забувати, що через вміст кератину, гарбуз є алергенним продуктом.

Пропонуємо Вам 5 страв, які складають повноцінний обід для сім'ї. Впевнені, що Ви знайдете щось для себе цікаве.

1. Крем-суп із гарбуза

'Золота голова' і символ мудрості: як приготувати обід із гарбуза для всієї родини - фото 133405

Вам знадобляться:
1. Гарбуз — 200 г,
2. Вершки 10% — 200 мл,
3. Картопля — 100 г,
4. Перець болгарський — 100 г,
5. Цибуля ріпчаста — 0,5 шт.,
6. Сир твердий — 50 г,
7. Вода або бульйон — 1 л.,
8. Петрушка сушена — 1 ч. л.,
9. Петрушка свіжа — кілька гілочок,
10. Сіль — за смаком,
11. Перець чорний мелений — за смаком.

Спосіб приготування:
Усі овочі нарізаємо кубиками і кладемо в каструлю, заливаємо гарячою водою або бульйоном і варимо протягом 20 хвилин. Після цього збиваємо блендером до однорідної консистенції, додаємо вершки, натертий сир, сіль, перець, сушену петрушку і доварюємо ще 5 хвилин. Готовий крем-суп посипаємо дрібно нарізаною зеленню петрушки.

2. Салат з гарбузом, куркою та горіхами

'Золота голова' і символ мудрості: як приготувати обід із гарбуза для всієї родини - фото 133401

Вам знадобляться:
1. Куряче філе — 1 шт. (200 г),
2. Гарбуз — 200 г,
3. Сир твердий — 100 г,
4. Перець болгарський — 1 шт. (80 г),
5. Горіхи волоські — 100 г,
6. Лук зелений — 30 г,
7. Листя салату — 5 шт.,
8. Масло вершкове — 30 г,
9. Сіль — за смаком.

Для заправки:
1. Оливкова олія — ​​3 ст. л.,
2. Соус соєвий — 2 ст. л.,
3. Мед рідкий — 1 ст. л.,
4. Оцет винний червоний — 1 ст. л.,
5. Розмарин сушений — 1/2 ч. л.,
6. Майоран сушений — 1/2 ч. л.

Спосіб приготування:
Куряче філе необхідно відварити в підсоленій воді протягом 20 хвилин. Гарбуз очистити від шкірки, нарізати кубиками й обсмажити на сковороді у вершковому маслі протягом 5 хвилин до легкої золотистої скоринки. Твердий сир, болгарський перець нарізаємо кубиками. Подрібнюємо горіхи і зелень. Листя салату акуратно рвемо руками. Всі інгредієнти перемішуємо в одній ємності. Для заправки салату треба змішати оливкову олію, розмарин, майоран, соєвий соус, винний оцет і рідкий мед. Вливаємо в салат заправку і перемішуємо.

3. М'ясо, запечене в гарбузі

'Золота голова' і символ мудрості: як приготувати обід із гарбуза для всієї родини - фото 133400

Вам знадобляться:
1. Гарбуз — 1 шт. (1,5–1,7 кг),
2. Свинина — 400 г,
3. Картопля — 3 шт.,
4. Морква — 1 шт.,
5. Цибуля ріпчаста — 1 шт.,
6. Оливкова олія — ​5 ст. л.,
7. Кріп свіжий — 2–3 гілочки,
8. Петрушка свіжа — 2–3 гілочки,
9. Сіль — за смаком,
10. Перець чорний мелений — за смаком,
11. Перець червоний мелений — за смаком.

Спосіб приготування:
Гарбуз варто помити, зрізати верхівку і очистити від насіння. М'ясо, картоплю, моркву, цибулю нарізаємо кубиками. У ємності з'єднуємо овочі і м'ясо, додаємо 3 столові ложки оливкової олії, сіль, перець і перемішуємо. Наповнюємо гарбуз м'ясом з овочами, вливаємо 100–150 мл води, укладаємо зверху зелень. Накрити гарбуз верхівкою, змастити низ оливковою олією. Поставити його у глибоку форму, додати 100–150 мл води і поставити запікати на 2,5 години в розігріту до 180 градусів духовку.

4. Американський гарбузовий пиріг

'Золота голова' і символ мудрості: як приготувати обід із гарбуза для всієї родини - фото 133402

Вам знадобляться:

Для тіста:
1. Борошно — 250 г,
2. Масло вершкове (заморожене) — 180 г,
3. Вода крижана — близько 8 ст. л.,
4. Сіль — 1 дрібка.

Для начинки:
1. Гарбузове пюре — 600 г (із 900 г очищеної гарбуза),
2. Яйця — 4 шт.,
3. Згущене молоко — 300–350 гр.,
4. Кориця мелена — 1 ч. л.,5. Мускатний горіх мелений (за бажанням) — 1 щіпка,
6. Імбир мелений (за бажанням) — 1/4 ч. л.,
7. Гвоздика мелена (за бажанням) — 1/4 ч. л.,
8. Сіль — 1 дрібка.

Спосіб приготування:
Очищений гарбуз нарізати на шматочки і запікати при 180 градусах 30–40 хвилин. Рідину, яка виділилася, злити, а гарбуз подрібнити блендером у густе пюре і остудити. Приготувати рубане тісто. Для цього просіяне борошно змішати з сіллю, заморожене вершкове масло швидко натерти на тертці, обкочуючи в борошні. У створеній крихті зробити поглиблення і влити крижану воду. Зібрати тісто докупи, але не вимішувати його. Тісто обернути харчовою плівкою і відправити до морозильної камери на 15 хвилин. Потім розкачати тісто в коло, діаметром 28 см, помістити у форму 22 см, зробити бортики і знову поставити до морозильної камери на 15 хвилин. Потім на дні форми зробити проколи вилкою, накрити форму фольгою і засипати квасолю, горох або спеціальні керамічні кульки для випічки і поставити запікати на 12–15 хвилин при 180 градусах, потім прибрати вантаж і запікати ще 6–7 хвилин.

У гарбузове пюре додати корицю та інші спеції, 4 яйця, згущене молоко і добре перемішати. Вилити начинку у форму пирога і випікати 60–80 хвилин при температурі 170 градусів. Повністю остудити пиріг і прикрасити.

5. Напій із гарбуза і апельсина

'Золота голова' і символ мудрості: як приготувати обід із гарбуза для всієї родини - фото 133404

Вам знадобляться:
1. Гарбуз — 750 г,
2. Апельсин — 1 шт.,
3. Цукор — 175 г,
4. Лимонна кислота — 1 ч. л.,
5. Вода — 750–1 000 мл.

Спосіб приготування:
Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими шматочками, викласти в каструлю. Додати цедру апельсина, зняту за допомогою овочечистки. Залити водою, довести до кипіння і варити до м'якості гарбуза, близько 20–25 хвилин, трохи остудити і перебити блендером. За бажанням ще й пропустити через сито.

Із апельсина вичавити сік, додати до гарбузовому відвару, всипати цукор і лимонну кислоту, перемішати, остудити і подавати.

Смачного!

Дар'я Богданюк
Дар'я Богданюк журналіст, редактор
Поділитися: