Журавлина: як приготувати та чим корисна

Журавлина, або як у народі кажуть – природній антибіотик. Кисла, але дуже корисна. Ягода насичена антиоксидантами та вітамінами. А її сік знищує мікроби та збиває жар. Зараз на дніпровські ринки завезли ягоду з полісся Волинщини. Яка ціна та як смачно приготувати? — розказали експерти.

Смачні соковиті ягоди зазвичай асоціюються з літом. Але і у більш прохолодні пори року в Україні можна знайти надзвичайно корисні плоди. Одними з таких є журавлина. ЇЇ вирощують в США, Канаді, Чилі, Білорусі та Україні. І у нашій країні є багато людей, які знають, як її правильно та смачно приготувати.

Для Вікторії з донькою заварити чай із журавлиною – вже як традиція. До чашки також додають лимон, апельсин і мед. Утім у приготуванні такого напою є свої особливості

«Журавлину не можна заливати окропом, а тільки теплою водою, тому що вона втратить всі свої корисні властивості», — каже жінка.

П’ють такий чай і коли хворіють, і просто для профілактики. Купують ягоду восени і роблять запаси на зиму

«Ще ми любимо солодощі з журавлини, ми робимо джем і перетеремо журавлину з медом, оскільки відмовилися від цукру», — додає жителька Дніпра Вікторія Харченко.

У журавлині багато вітамінів групи В, К, Е та С. Також є калій, кальцій, магній, йод і клітковина. У ста грамах ягоди – всього 46 калорій. Її вживають для профілактики хвороб серця, судин, легень, сечівника та звичайної застуди. Однак усі її корисні речовИни може вбити велика кількість цукру.

«Вживати журавлину можна як у сирому вигляді, допустивши у вигляді якогось подрібненого пюре, як соус до тих самих м'ясних страв, до якихось каш, можна у вигляді якихось не надто гарячих напоїв. Потовкти ягоди з теплою водою, додати спеції, цитрусові і пити ось такий настій», — розповідає дієтологиня Яніна Дубовик.

Олена торгує журавлиною вже 20 років. Продавчиня каже, цьогорІч ціна на неї лояльна — 100 гривень за кілограм. Утім запевняє, ягода буде дорожчати. Утім для Вікторії вартість неважлива.

«Щороку різні природні умови, коли її більше, коли її менше збирають. Ну цього року ціна, напевно, підвищиться, підвищиться після нового року, може навіть протягом цього місяця. Ми купуємо її незалежно від ціни, але цього року її ціна стала нижчою», — зазначає продавчиня Олена Лапишева.
Застосування журавлині можна знайти різне. Заварити чай чи зробити соус до м'яса. Не втрачає свої корисні властивості вона і в замороженому вигляді.
 

Раніше ми писали про те, чим корисний виноград.

Реклама

Реклама