В Україні зростають ціни на овочі: що кажуть експерти?

Уже не сім, а щонайменше чотирнадцять гривень за кіло. Ціна на моркву б'є всі рекорди. А за миту доведеться викласти ще більше грошей. Економісти кажуть: причин — декілька. Одна з них — дороге зберігання овочів на складах.

Вона обов'язкова для приготування смачного борщу. А ще її можна подавати до столу як швидкий і легкий гарнір, або ж отримати набір вітамінів просто у склянку. Морква — універсальний продукт. І, здавалося б, недорогий. Утім ціна за рік підскочила удвічі.

Тепер за кіло моркви віддамо не 7, а 15 гривень за кілограм. Хоча знайти можна і за 14, і аж за 20. Мита — ще дорожча. Та попит є, кажуть продавці. І дніпряни до таких цін ставляться по-різному.

Причин здорожчання — декілька, наголошують економісти.

«Різке здорожчання енергоносіїв перед періодом зберігання — це електрика, газ. У зв'язку з тим, що здорожчав природний газ, здорожчали азотні добрива дуже сильно. Тобто на наступний урожай, щоб його виростити, треба витратити набагато більше грошей, ніж можна виручити за цей», — коментує економічний експерт Михайло Крапивко.

Про це каже і голова фермерського господарства Олександр. Додає: подорожчали і добрива — аж утричі. І головне запитання — як морква перезимує? Адже вона лежить в ангарі вже чотири місяці.

І тепер собівартість за кіло овоча — 6 гривень. Гуртова — 9. І є ще одна причина, чому морква здорожчала, каже Олександр.

«Попередні роки дохідність овочевого набору була не досить високою. І виробники скоротили посівні площі», — коментує голова фермерського господарства Олександр Лапа.

Якщо ж наших овочів не вистачить — привезуть з-за кордону: Польщі, Молдови чи Білорусі, кажуть агроексперти.

«Місцеві виробники можуть винести цей буряк один в один класної якості та поставити 9,20 грн, написавши "мейд ін юкрейн". Своя, вітчизняна — і вона продаватиметься. За 8,50 грн буде продаватися поруч імпортна, великими обсягами. Люди задовольнять свої потреби і не братимуть потім ні по 8,50, ні по 9,20. Імпорт не зайде до того моменту, поки не влаштує зовнішнього постачальника рівень цін у нас в країні», — коментує агроексперт Олександр Хорєв.

А ціни — зростатимуть. У цьому впевнені економісти та фермери. Утім тільки найближчі два місяці. Потім усе залежатиме від залишку моркви в ангарах і цьогорічного врожаю.

Крім того, майже удвічі за рік здорожчали й помідори. Якщо минулої зими вони коштували 26 гривень за кіло. То зараз – 45.

Така ж ситуація і з огірками. Були по 38 гривень, стали — 65. Агроекономісти кажуть: ці овочі нам привозять з Туреччини. Утім транспортування та умови зберігання б'ють по якості. Як наслідок, купуємо овочі, які через декілька днів загнивають. Експерти додають: змін у насінні чи виробництві — немає. Все просто: овочі дорогі — їх менше купують. А зберігати довше продавцям не вдається.

Реклама

Наталія Богиня
Наталія Богиня Кореспондентка, ведуча програми «Деталі». Працюю на телеканалі з 2018-го. Це моє перше місце роботи. Починала свій шлях журналістом на сайті 34.ua. Через півроку зрозуміла, що хочу спробувати себе на телебаченні. Обожнюю свою роботу, бо тут я вперше політала на літаку, спробувала каякінг, спустилася до шахти. А ще - полюбляю їздити на зйомки по області.

Реклама