В Україні зростають ціни на овочі: що кажуть експерти?
Уже не сім, а щонайменше чотирнадцять гривень за кіло. Ціна на моркву б'є всі рекорди. А за миту доведеться викласти ще більше грошей. Економісти кажуть: причин — декілька. Одна з них — дороге зберігання овочів на складах.
Вона обов'язкова для приготування смачного борщу. А ще її можна подавати до столу як швидкий і легкий гарнір, або ж отримати набір вітамінів просто у склянку. Морква — універсальний продукт. І, здавалося б, недорогий. Утім ціна за рік підскочила удвічі.
Тепер за кіло моркви віддамо не 7, а 15 гривень за кілограм. Хоча знайти можна і за 14, і аж за 20. Мита — ще дорожча. Та попит є, кажуть продавці. І дніпряни до таких цін ставляться по-різному.
Причин здорожчання — декілька, наголошують економісти.
Про це каже і голова фермерського господарства Олександр. Додає: подорожчали і добрива — аж утричі. І головне запитання — як морква перезимує? Адже вона лежить в ангарі вже чотири місяці.
І тепер собівартість за кіло овоча — 6 гривень. Гуртова — 9. І є ще одна причина, чому морква здорожчала, каже Олександр.
Якщо ж наших овочів не вистачить — привезуть з-за кордону: Польщі, Молдови чи Білорусі, кажуть агроексперти.
А ціни — зростатимуть. У цьому впевнені економісти та фермери. Утім тільки найближчі два місяці. Потім усе залежатиме від залишку моркви в ангарах і цьогорічного врожаю.
Крім того, майже удвічі за рік здорожчали й помідори. Якщо минулої зими вони коштували 26 гривень за кіло. То зараз – 45.
Така ж ситуація і з огірками. Були по 38 гривень, стали — 65. Агроекономісти кажуть: ці овочі нам привозять з Туреччини. Утім транспортування та умови зберігання б'ють по якості. Як наслідок, купуємо овочі, які через декілька днів загнивають. Експерти додають: змін у насінні чи виробництві — немає. Все просто: овочі дорогі — їх менше купують. А зберігати довше продавцям не вдається.



