В Україні завершується сезон обліпихи

В Україні завершується сезон обліпихи - фото 1

Ця ягода зміцнює імунітет та є однією з найбільш поживних на планеті, впевнені дієтологи. Вона містить велику кількість корисних мінералів, а ще допомагає засвоюватися вітаміну А.

Збирають рослину зазвичай у вересні та жовтні. А от на Дніпропетровщині навіть у сезон знайти обліпиху вкрай важко. Чому відомий на весь світ суперфуд не хоче дозрівати у нашій області. Та у скільки обійдеться кілограм, якщо ягоди все ж вдасться купити.

Сир з обліпихою чи м'ясо з обліпиховим джемом. Пані Ольга - фуд-блогерка, і вже не перший рік опановує нові рецепти та поєднує, здавалося б, непоєднувані смаки. Каже, з цією ягодою кожна страва виходить смачнішою.

«Обліпиха це звичайно в першу чергу варення, потім ось цей ось смак кислинки, він класно доповнює десерти, також обліпиху можна додавати у випічку, також дуже смачні виходять соуси під м'ясо, це просто вогонь», - розповідає кулінарна блогерка Ольга Ковтун.

Та смакує вона не лише у вигляді варення чи соусу. Їсти її можна просто зірвавши з гілки. Так і корисніше - саме у свіжих ягодах зберігається обліпихова олія, каже селекціонер Зиновій Денисович. Чоловік додає, обліпиху вивчає вже не один десяток років. Каже, в Україні є всього декілька полів цієї ягоди, а от в нашій області рослина приживається вкрай складно.

«Ця олія і корисна, тому що ця олія має властивість розчиняти вітамін А. Тому що без жиру вітамін А не засвоюється. Ви можете моркви багато з'їсти, а буде нульовий ефект. Це рідкісна цілюща рослина, що прийшла в наші сади з Алтая, ще у 50-60 роки. Дніпропетровщина цікава тим, що тут обліпиха не дуже добре вдається, це пов'язано з тим, що є така хвороба кореневої системи як фузаріум, і вона знищує обліпиху», - каже селекціонер Зиновій Сич.

Багата на вітаміни В1 та В12, а ще бетакаротин. Вона має антивіковий ефект, допомагає знижувати вагу та є антидепресантом.

«Таке сполучення бетакаротину і олії робить її активним чинником, який впливає на організм людини», - додає Зиновій Сич.

Особливо корисна обліпиха в сезон застуди та грипу, вона зміцнює імунітет і допомагає організму швидше подолати хворобу.

«Всього лише дві столові ложки обліпихи перекривають нашу добову потребу у вітаміні С. Її можна вважати суперфудом за вмістом вітаміну С, велика кількість хрому, покращує вуглеводний обмін, також велика кількість вітаміну Е, це здоров'я репродуктивної системи: серця, судин і антиоксидантного захисту», - ділиться дієтологиня Яніна Дубовик.

Та от знайти цей суперфуд складно: на ринках Дніпра обліпихи вкрай мало, та попит ягода має, кажуть продавці. Коштує в середньому півтори сотні за кілограм.

«Стали брати частіше, тому що вона дуже корисна, вона підвищує імунітет. При простудних захворюваннях, навіть при вірусних захворюваннях, обліпиха дуже корисна», - говорить продавчиня Галина.

Ціна на обліпиху, кажуть продавці, вже з початку листопада може зрости.

Реклама