В Україні стартував грибний сезон

09 червня, 14:23
В Україні стартував грибний сезон - фото 1

Цьогоріч раніше — через аномально теплу зиму.

Люди викладають у соцмережах світлини зі здобиччю. А медики традиційно застерігають: відрізнити їстівні гриби від отруйних часом дуже складно. Грибник Федір Андрусенко показує найочевиднішу різницю між ними.

«Головна відмінність, якщо ви сумніваєтеся, — бачите, воно тут іде маленькими трубочками. А у блідої поганки будуть пластинки. Сумніваєтеся? Не беріть просто пластинчасті гриби», — каже він.


Білі, маслюки, польскі, підосичники і підберезники важко сплутати з отруйними. Та, скажімо, печериці, рядовки чи сироїжки схожі на бліду поганку. Та ризикувати все одно не варто. Адже поганка — це найотруйніший гриб. Токсини лишаються на шкірі навіть від найменшого дотику. І вражають нервову систему, печінку та нирки.
Як врятуватися при можливому отруєнні грибами, пояснив головний позаштатний токсиколог департаменту охорони здоров’я КМДА Сергій Недашківський:

— Найперше — це прийняти активоване вугілля, при чому не 2–3 таблетки, а один-два грами на кілограм маси тіла. Тобто мова йде про десятки цих таблеток. Для того, щоб вони абсорбували ті токсини, які ще не всмокталися.


Також одразу викликайте швидку.

Хочете отримувати оперативні та важливі новини? Підписуйтеся на наші канали в Telegram і Youtube, сторінки в Instagram, Facebook і Twitter. А також приєднуйтеся до нашої групи на Facebook: там ви маєте можливість публікувати власні новини.

Поділитися: