В Україні здорожчала гречка: скільки теперь доведеться платити?

В Україні здорожчала гречка: скільки теперь доведеться платити? - фото 1

В Україні здорощала гречка. При цьому вартість популярної крупи дуже сильно різниться. В одному супермаркеті вона коштує 30, в іншому — вже 85 гривень.

За словами експертів, ціна на гречку перш за все залежить від умов виробництва та політики країни щодо цієї культури. Наразі вирощувати гречку на Дніпропетровщині невигідно, бо немає дотацій від держави. Через це серед всіх посівних культур (озима пшениця – 50%, соняшник –35%, кукурудза – 15%) гречка посідає далеко не перше місце.

"А гречка, тілько-но уявіть, усього один-два відсотки. Бо, невигідно", — розповідає агроном Віктор Швайко.
За словами агронома, на гречку дуже низька закупівельна ціна, що робить її невигідною для вирощування.

Посів гречки для нашої області — швидше виняток, аніж правило. Наприклад, у Царичанському районі вже понад 30 років не вирощують гречку. Адже є більш популярні культури — пшениця, кукурудза та соняшник.

"Гречка полюбляє вологу, і клімат повинен бути помірний, а у нас уже посуха. Тим більше зараз її вирощувати просто не рентабельно. Гречка пішла з нашого регіону, і, я думаю, вона вже пішла без повернення", — розповіла засновниця фермерського господарства Вікторія Головко.

Наразі лідером з вирощування гречки в Україні є північні та західні області (Чернігівщина, Сумщина, Хмельниччина та Житомирщина). 20% крупи привозять із-за кордону — Казахстану, Білорусі та Китаю.

Зараз ціни на гречку — різні. Від 30 до 90 гривень за кіло. У середньому вона коштує 60 грн. Хоча у Міністерстві агрополітики цифри інші — у середньому 35 за кіло. І за рік, кажуть там, гречка здорожчала всього на три-чотири гривні. Про причини ціноутверення гречки розповіли економісти.


"Є певні сорти, умовно кажучи, гречки, які вони контролюють — соціальний сорт, який, можливо, дійсно коштує 37 гривень. Але те, що доходить до супермаркетів, то якість того продукту набагато вища, і будь-який ретейлер має право підвищувати ціну з 37 до 60, до 80. Я думаю, вона буде ще далі підвищуватися", — спрогнозував економічний експерт Кирило Огданський.

Незважаючи на високу ціну, дієтологи радять додавати гречку до свого раціону. Все церез її корисні властивості. Гречка містить вітаміни E, K та B, підтримує нервову систему і попереджує дифіцит заліза.

"Оболонка самого зерна — це клітковина. А що таке клітковина? Клітковина — це, я б сказала, певна щітка для нашого кишечника. А кишечник для людини — це імунітет. Я б сказала, що два-три рази на тиждень їсти гречку — це добре. Ідеально — це три. У будь-якого віку людини в раціоні повинна бути гречка", — зазначила дієтологиня Юлія Камишна.

За останні 5 років посіви гречки в області скоротилися у 5 разів. Цьогоріч її посіяли тільки 20 наших фермерств.

 

Згодом наша гречка може бути у дефіциті, кажуть економісти. Аби це попередити, держава запровадила дотації за посів культури. Дають до 5 тисяч гривень за гектар. Економісти ж вважають, що це ситуацію не покращить.

 

Тим часом за рік здорожчала не лише гречка. За даними Міністерства агрополітики, понад 10% додала в ціні пшончна крупа, 20% — кукурудзяна і горохова. І найбільше — 30% — ячмінь.

 

Реклама

Читайте також: стартував сезон шампіньйонів та опеньок.

 

Реклама