У дніпровських ресторанах скоро з'явиться крокодилове м'ясо

У дніпровських ресторанах скоро з'явиться крокодилове м'ясо - фото 1

Крокодила можна купити в Інтернеті. Але живого. За плазуна 30 сантиметрів завдовжки просять до 9 000 гривень.

 

Алігатора на вечерю — замовляли? Скоро у Дніпрі можна буде скуштувати делікатесне м'ясо крокодила. Співпрацю між Україною та Південно-Африканською Республікою хочуть налагодити посли двох країн. Уже обговорили всі нюанси. Ми їм свинину, курятину та яйця — вони нам крокодилятину.

Скільки коштує кіло такої екзотики і чи можна зараз у Дніпрі замовити собі делікатес. Наші журналісти обдзвонили ледь не всі заклади інтернаціональної кухні. Що з цього вийшло і яке на смак м'ясо крокодила?

Спочатку ніби завмирає, а згодом — починає прожогом пересуватися підлогою. Крокодил Гена. Йому шість років. Завдовжки він близько метра. Алігатор росте повільно, — каже Микита. Хлопець доглядає плазуна. Зізнається, що це зовсім непросто: його доводиться годувати м’ясом та рибою двічі на тиждень. А ще хвостатому потрібні спеціальні умови.

«На утримання такого крокодила вдома буде потрібен відносно невеликий басейн, який перевищує цього крокодила у два-три рази», — говорить Микита Шамардін, який доглядає крокодила.

Він ародився у розпліднику в Україні, живе у харківському зоопарку. Тішить народ.

А от у Зімбабве існують спеціальні м'ясо-ферми, де крокодилів вирощують для споживання, — каже Шон. Звідти до України чоловік переїхав три роки тому. Розповідає: на його батьківщині м'ясо алігатора можна знайти легко. Сам не куштував, а друзі та знайомі крокодила їдять чи не щодня і делікатесом не вважають.

«У більшості випадків можна знайти м'ясо крокодила у супермаркеті, де зазвичай купують таке м'ясо, як курятина, свинина чи риба», — розповідає Шон Татенда, який переїхав із Зімбабве.

Також в Африці нерідко можна натрапити на плазуна в меню закладів харчування. У ресторані, — розповідає чоловік, — страва з м'яса крокодила коштує близько шести доларів.

«Зазвичай готують суп із м'ясом алігатора чи на бульйоні з нього. Або тушкують крокодила зі звичними нам продуктами. Чи смажать і подають із лаймом, страва подібна до шашлику. Це смачно», — продовжує Шон.

Смак крокодила специфічний, — розповідає кухар Ігор. Каже: аби його повторити, можна поєднати продукти, які легко знайдуться на кухнях українських господинь. Можна приблизно з'єднати рибу і куряче філе в єдине ціле. І цей ось смак нагадуватиме крокодилове м'ясо. М'ясо крокодила готував сім років тому в одному з місцевих ресторанів. Каже: такі страви мали попит.

«Ми робили крокодилове м'ясо з молодими бейбі-овочами. Це була молода кукурудза, молода морква, з кисло-солодким соусом чилі. Можна також крокодилове м'ясо тушкувати, смажити. Можна робити стейки, можна робити шашлички. Можна бульйон із фрикадельками», — ділиться кухар Ігор Ушаков.

Та чи пропонують екзотику у дніпровських закладах зараз?

Зателефонували чи не до всіх ресторанів міста. Утім алігатора в меню — так і не знайшли.

Та попри це, скуштувати крокодила все ж можна. Щоправда, треба їхати до Берліна. Дніпрянин Євген каже: вперше спробував м'ясо алігатора у німецькому ресторані. Чоловік сплатив за вхід 15 євро. І міг обрати собі будь-яку екзотику.

«У цьому ресторанчику набираєте вподобану вам їжу. Зокрема м'ясо крокодила та інших тварин. Це лама, кенгуру, зебра і так далі. Набираєте це в тарілочку, відносите кухареві. Кухар вам його готує. І офіціант приносить вам уже вашу страву з величезною кількістю соусу», — розповідає житель Дніпра Євген Гессен.


Зоологи кажуть: молоді крокодили ростуть швидко, та поки стануть такими, щоб їх споживати, почекати все ж доведеться.

«Тому що крокодил трохи більша тваринка все-таки, ніж курка. І тому крокодили можуть вирощуватися до року, нехай, приблизно. Поки вони мають максимальні темпи росту. Після цього вони теж ідуть на убій», — пояснює зоолог Олександр Пономаренко.

І додає: власники алігаторів вирощують цих тварин передусім задля шкіри. А от м’ясо – цінують менше.

Тим часом власники крокодила Гени свого вихованця на м’ясо чи шкірку пускати не збираються. Цей алігатор — модель. І заробляє на життя фотосесіями.

Реклама