У Дніпрі з’явилася рання полуниця, чи безпечно її їсти?

У Дніпрі з’явилася рання полуниця, чи безпечно її їсти? - фото 1

У Дніпрі на прилавках вже з'явилася рання полуниця, та ціни поки кусаються. За кілограм правлять 150, а подекуди й 210 гривень.

Нині продають лише українську. Чи є нітрати у ранніх сортах та як перевірити ягоду вдома — Юлія Звягінцева далі.

Зараз на прилавках переважно українська полуниця — з Нікополя та Херсона. В середньому за кілограм просять 100 гривень.

Є й дорожча — за 120 та навіть за 200 грн. Ціни високі через затяжні холоди, кажуть продавчині. Ягоди поки небагато, і та теплична. Та попри ціну полуницю вже купують.

А от на іншому ринку покупців поки бракує, жаліються продавці. Люди брати першу полуницю не ризикують.

Є ягода і у деяких супермаркетах. Тут вона найдорожча — 210 гривень за кілограм.

У Кривому Розі продавати ранню полуницю почали лише цього тижня.

Безпечна чи ні — найпопулярніше запитання. Норма для полуниці — 60 міліграмів нітратів на кілограм ягоди. Перевірити її можна у лабораторії або ж самостійно вдома — нітратометром. Обираємо ягоду та встромляємо прилад.

У наших зразках нітратів не виявили. Проте лікарі застерігають, їсти ранню ягоду небезпечно, бо, окрім нітратів, там ще чимало шкідливого.

Повністю безпечною ягода буде у червні-липні, додає медик. Коли на прилавках вже з'явиться ґрунтова полуниця.