У Дніпрі розповіли, як правильно вибирати ківі та чому його необхідно їсти

26 січня, 21:38
У Дніпрі розповіли, як правильно вибирати ківі та чому його необхідно їсти - фото 1

Рекомендують вживати щонайбільше 300 грамів на день. Утім ківі можна не лише їсти...

Вони укріплюють імунітет і допомагають худнути. Та навіть можуть замінити салонні процедури для обличчя. Зараз пік сезону ківі. Ця ягода — давно вже не екзотика. А звичайний товар на прилавках магазинів і базарів. Чим саме корисний? Та яку шкоду може нанести?

У минулому — екзотика з Нової Зеландії. А зараз — звична ягода до вівсянки на сніданок. Плодами ківі торгують цілий рік. Та продавці радять купувати їх саме зараз.

Нині — сезон дозрівання плоду. На українські ринки ківі везуть переважно з Туреччини та Італії. Вікторія не лише торгує цими плодами. А й сама регулярно їх вживає. Адже ківі корисний для очей.

«Якщо зайти в інтернет, можна прочитати, що у ньому найбільша кількість вітамінів. Навіть більше, ніж у мандаринах, лимоні», — пояснює продавчиня на ринку Вікторія Ведмідь.

За плоди з Італії правлять 150 гривень за кіло. А от найдорожчі — ківі з Греції або Нової Зеландії.

«Вони йдуть жовті всередині, і вони коштують гривень 300 за кіло», — говорить продавчиня Олена Іванова.

За таку ціну й покупців небагато, — кажуть на ринку.

Юлія полюбляє їсти ківі після тренування у спортзалі. Ягоду бере в супермаркеті. Тут вона дешевша.

«Я беру зазвичай ківі на вагу. Щоб можна було помацати: тверді вони або м'які. Але тут вони, в основному, тверді. Доведеться, щоб вони полежали вдома тижнів зо два, щоб достигли», — розповідає покупець Юлія Хоботова.

Ківі — серед рекордсменів із кількості вітаміну С. Більше — тільки у чорній смородині, — каже дієтологиня.

«Орім того, фермент актінідін допомагає краще перетравлювати білкову їжу, зокрема м'ясо. Дуже багато клітковини. Тому в людей, схильних до запорів, не частих випорожнень, до порушення травлення, якраз ківі буде дуже допомагати», — пояснює дієтолог Яніна Добувик.

Ківі — низькокалорійний, але ситний. Утім лікарі попереджають: він ще й алергенний. Тож, якщо переїсти…

«В ділянці рота може бути свербіж, печіння, набряк языка, гортані. Може бути спровокована нудота, блювота. Псевдоалергійні реакції тільки при великому вживанні фрукта», — зазначає лікар-алерголог лікарні. ім. Мечникова Дмитро Максаков.

Тому рекомендують вживати щонайбільше 300 грамів на день. Утім ківі можна не лише їсти. З екстрактом ягоди є чимало масок для обличчя.

«До складу цієї ягоди входять фруктові кислоти. Фруктові кислоти володіють відлущувальним ефектом. За рахунок цього шкіра стає світлішою. Таким чином можна поліпшити якість шкіри, яка страждає від пігментації, від застійних явищ, шкіри з акне, з розширеними порами», — додає косметолог Оксана Лопаткіна.

Та косметологи попереджають: у складі саморобної маски соку ківі має бути небагато. Завелика концентрація може спричинити подразнення шкіри та свербіж.

 
Поділитися: