У Дніпрі здорожчала гречка: у чому причина?

У Дніпрі здорожчала гречка: у чому причина? - фото 1

За кіло гречки — від 30 до 90 гривень. Такі ціни маємо зараз у супермаркетах Дніпропетровщини. Утім у Міністерстві агрополітики зовсім інші цифри. Майже удвічі менші. Чому державні розцінки так відрізняються від тих, що бачимо на полицях магазину? Та на скільки за рік здорожчала ця крупа?

Агроном із села Багате показує цьогорічний урожай гречки — 45 тонн. За його словами, це — небагато. Вистачить на два роки для 600 жителів. Крупу вирощують не для продажу, а роздають людям, як пай. Так само й інші культури.

«Озима пшениця — 50%, соняшник — 35 та 15% — кукурудза», — говорить агроном Віктор Швайко.

А гречка усього 1-2%. Бо, каже агроном, невигідна.

«На гречку дуже низька закупівельна ціна, немає дотації, й за останні 5 років до нас ніхто не звертався за продукцією, за гречкою», — говорить агроном.

Невигідно вирощувати, а жителям — купувати. Адже ціни у супермаркетах від 30 до 90 гривень за кіло. У середньому віддаємо 60 гривень. Хоча у Міністерстві агрополітики цифри інші — у середньому 35 за кіло. І за рік гречка здорожчала всього на 3-4 гривні.

«Є певні сорти гречки, які вони контролюють, умовно кажучи, соціальний сорт, який, можливо, дійсно коштує 37 гривень. Але те, що доходить до супермаркетів, то якість того продукту набагато вища, і будь-який ретейлер має право підвищувати ціну з 37 до 60, до 80. Але я думаю, ціна буде ще далі підвищуватися», — говорить економічний експерт Кирило Огданський.

Та і площі посіву гречки на Дніпропетровщині скорочуються. Лише за останні 5 років — у 5 разів. Такі дані обладміністрації. Цьогоріч її посіяли тільки 20 наших фермерств.

«У нашій області майже 2 млн посівних площ різних інших культур, із них лише 700 гектарів засіяно гречкою. Майже 80% наших посівних площ Дніпропетровської області займають соняшник, пшениця та кукурудза», — говорить начальниця управління обласного департаменту економічного розвитку Любов Клімович.

І згодом наша гречка може бути у дефіциті, кажуть економісти. Аби це попередити, держава запровадила дотації за посів цієї культури. Дають до 5 тисяч гривень за гектар. Економісти ж вважають, що це ситуацію не покращить.

Зазначимо, що за кордоном гречку також їдять, але далеко не у всіх країнах. Ми поспілкувалися зі знайомими, які живуть за кордоном і дізналися, що, наприклад, в ОАЕ вартість пачки (800 грамів) коштує 150 гривень, у Тунісі за 500 грамів просять 300 гривень, в Австралії вартість необжареної гречки становить от 2,5 доларів й майже до 8 за 800 грамів. А от у Франції місцеві гречку не їдять, вживають її лише виходці з пострадянського простору. Коштує вона там по 10 доларів за 800 грамів. А в італійців — по 2,5–3 євро. Та й купити гречку за кордоном не так-то й просто, бо її продають лише у спеціальних магазинах.

Реклама



Раніше ми писали про те, що у Дніпрі пройде "ГогольFest".

 

Реклама