У Дніпрі подешевшав борщовий набір

27 серпня, 22:04
У Дніпрі подешевшав борщовий набір - фото 1

До нього входять картопля, морква, цибуля, буряк та капуста.

Утім, експерти прогнозують, що незабаром вартість городини підскочить. Скільки зараз коштує борщовий набір? Та чому зросте його вартість?
Розкаже Софія Москаленко.

“Сьогодні я готую борщ. Передусім беру картоплю - купила її напередодні на ринку. Заплатила 5 гривень за півкіло. Вона - рекордсменка, адже втратила майже півціни. А поки картопля готується, я зроблю зажарку. Перш за все беру буряк - на ринку він мені коштував усього лише гривню. Протягом останнього місяця він незначно дорожчав. Але в результаті ціна не надто змінилася - 6 гривень за кілограм. Ще й цибулина. Цей овоч - один із найдешевших у борщовому наборі - 5 гривень за кілограм”, — каже кореспондентка 34 телеканалу Софія Москаленко.


Продавчиня Наталя не помітила різкого перепаду цін. Каже: в неї буряк коштує так, як і місяць тому.

“Не можу сказати, що сильно подешевшали овочі. Тому що вищого гатунку, вони стоять дорожче. Картопля подешевшала, але вона зараз такої якості. Або закладують її на зиму, вона така, першосортна. Не вищого гатунку. Цибуля трошки здешевшала, але теж є краще, є гірше”, - розповіла Наталя.


Тим часом, Софія Москаленко продовжує готувати.

“Також беру і моркву, вона за останній місяць здешевшала на 5 гривень, і тепер коштує дев’ять за кілограм. Нарешті, капустина - взяла двокілограмову, на ринку менших не було. Вона також здешевшала за останній місяць, на гривню”, — сказала Софія.


На ринку борщовий набір обійшовся Софії Москаленко у 19 гривень. Порівнюємо ціни із супермаркетом. Ті самі овочі коштують менше. Найбільше різниться вартість моркви — майже на три гривні. Також дешевше вийшли буряк, картопля і цибуля. Загалом продукти на каструлю борщу коштують 11 гривень.
Повернемось до його приготування.

“До борщу також додам томатну заправку. Це домашня, але в магазині така коштує приблизно 20 гривень”, - продовжує Софія Москаленко.


Свій борщ вона готувала на м'ясному бульйоні, брала реберця. Це найдорожчий інгредієнт страви. Яловичина та свинина зросла у ціні за останній місяць і коштують зараз, у середньому, 100 гривень за кілограм.

“Зараз буду куштувати результат моєї годинної роботи. Подивимось, чи смачно…
Вийшло непогано”, - резюмує Софія.


Щонайменше раз на тиждень готує борщ дніпрянка Людмила. Каже: зниження цін помітила.

"У нас посезонно. Один сезон одні овочі дорожче, другий дорожче. Зараз нормально, ось в цьому сезоні досить недорого", - каже жителька Дніпра Людмила Сиворонова.


Проте містяни бояться, що дешевим борщ буде недовго.

“Картопля подешевшала, морква подешевіла”, - поділилась дніпрянка Єлизавета Таранцова.


Економічний експерт каже: здорожчання продуктів дійсно варто чекати вже найближчим часом.

“Вчора буквально Верховна Рада прийняла нову мінімалку, а це означає нові податки на зарплати. А з огляду на те, що економіка на спаді, а не на підйомі - платити більше навряд чи хто буде. Це буде означати падіння платоспроможного попиту”, - пояснив економічний експерт Михайло Крапивко.


Як наслідок — ріст цін. Експерт прогнозує його вже за місяць. Хоч, каже: продавці намагатимуться продати сезонні овочі за нинішньою вартістю.

Поділитися: