У Дніпрі на ринках продають овочі нового врожаю: чи є в них нітрати?

14 квітня, 14:50
Фото: Vgorode - фото 1
Фото: Vgorode

Чи безпечні продукти, які пропонують дніпрянам, – дізнавалися журналісти 34.ua.

Як повідомляють журналісти 34.ua, молоді овочі вже надійшли на прилавки.

Ми побували на "Озерці": тат продають редис, картоплю, кабачки нового врожаю. Огірки пропонують тепличні.

Такий же "вітамінний набір" нам ми побачили на ринку "Нагорний". Ринок "Образцовий" в Амур-Нижньодніпровському районі, ринок "Кодак" на пр. Героїв всюди продавці пропонують привабливі на вигляд свіжі овочі та зелень.

Купувати їх поспішають не всі: багатьох жителів міста хвилює наявність "хімії", тобто, високий вміст нітратів.

Для кожного овоча є певні показники. І якщо вони перевищені такий продукт точно не принесе користі. У лабораторії на ринку "Нагорний" нам розповіли, що перевірки проводяться щодня. Вибірково перевіряються партії продуктів. І на сьогодні перевищень не виявили в жодному овочі.

Фахівці також зазначають, що подібні нітрат-тести проводяться не лише навесні. Той же редис на прилавках цілий рік.

Перевірками займаються й інспектори Держпродспоживслужби.

Для тих, хто бажає особисто переконатися в безпечності продуктів, така можливість є: перевірити придбані овочі можна спеціальним приладом.

А видання "Фокус" наводить корисні поради щодо зниження кількості нітратів в овочах у домашніх умовах.

Зокрема, буряк, огірки, картоплю і кабачки досить очистити від шкірки, у моркви, помідорів і капусти – прибрати стрижень. У редиски хвостик. Видаливши ці частини, можна позбутися більшої частини нітратів.

Крім того, овочі краще відварити. При варінні зростає кількість пектинів, які зв'язують нітрати і не дають їм всмоктуватися в кров.

Знизити концентрацію нітратів допоможе також вимочування овочів і зелені в розчині солі протягом 30 хв.

Для довідки: нітрат це сіль азотної кислоти. Для кожного продукту є допустима норма концентрації нітратів, яка не повинна бути перевищена.

Поділитися: