Сезон кавунів у Дніпрі: як не помилитись у виборі стиглих і безпечних смугастих?

21 серпня, 16:49
Сезон кавунів у Дніпрі: як не помилитись у виборі стиглих і безпечних смугастих? - фото 1

Круглі, продовгуваті і навіть жовті. У Дніпрі сезон кавунів у розпалі. Ягода багата на мінерали, вітаміни і швидко вгамовує спрагу. Та як не помилитись у виборі стиглих і головне безпечних смугастих? Наші журналісти дізнавались. Пройшлися ринками і перевірили тамтешні кавуни у лабораторії.

Марина кавуни купує ледь не щодня. Бере їх на Придніпровському ринку. Каже: вони смачні, корисні, а для малечі ще й гарно замінюють солодощі. Обрати стиглу ягоду на око — нелегко. Тож довіряє цю справу продавцям.

«Кавун купуємо часто, тобто вже середина серпня, якраз сезон, тому не переживаємо. Кавун тут беремо постійно, точка перевірена. Сама не обираю, не вмію. Не знаю як. На продавця покладаюся», — ділиться жителька Дніпра Марина Нооль.

А от Людмила смачні кавуни обирає за власним методом. Каже: ще жодного разу не помилилася.

«Обирати треба: взяв кавун великий, так? Ви його підносите до вуха, пальчиком ось так "хлоп-хлоп", і якщо йде дзвін хороший — значить кавун там солодкий», — розповідає жителька Дніпра Людмила Букова.

І справді, обрати стиглий кавун можна на слух, — кажуть продавці. Дозрілий плід дзвенітиме, зелений — буде глухим.

А ще, — діляться продавці, — стигла ягода — із гладенькою шкіркою і чітким візерунком. Що темніші смужки — то солодший кавун.

«Хвіст повинен бути сухим, якщо хвіст сухий, то він визрів остаточно. І тоді ми дивимося сюди — місце, де він лежав на землі. Якщо місце світле — він трішки не дозрів. Воно повинно бути жовтувате. От і все», — пояснює продавець кавунів Сергій Іванов.

Є навіть жовті кавуни — вони дорожчі. Але їсти їх можна і алергікам.

«Вони зверху зелені, а всередині з жовтою м'якоттю, насіння маленьке. Ціна трошки дорожча звичайного. Усередині жовта м'якоть — вона не містить червоних речовин, які викликають алергію», — продовжує Сергій.

Вміст нітратів у кавунах перевіряють у лабораторіях на всіх ринках міста. Максимально допустимий рівень — 60 міліграмів на кілограм. Смугастих відбирають для аналізу, миють, ріжуть на зразки. А потім змішують із хімікатами.

Далі – справа за технікою. Декілька хвилин очікування — і результат на екрані апарата. Кожен із перевірених зразків — у межах норми.

«Цього сезону всі овочі і фрукти, всі продукти рослинного походження були зі вмістом нітратів, які перебували в допустимих нормах», — повідомляє Наталія Кравець, лікарка лабораторії санітарної експертизи ринку.

Якщо лабораторні аналізи ягід показують, що норми нітратів перевищені — всю партію не допустять до продажу, — кажуть у Держпродспоживслужбі. За останні роки в області баштанними не труїлися.

«Не рекомендується купувати баштанні культури на стихійних ринках та на узбіччі доріг. Чому? Тому що саме туди можуть потрапити непроконтрольовані або із завищеними нітратами кавуни та дині. На стихійних ринках взагалі не здійснюється ніякого контролю», — розповідає Олена Лукацька, головна спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в області.

За кілограм кавуна зараз у середньому просять від 5 до 15 гривень. Ціна залежить від розміру, ваги та сорту. Зазвичай до Дніпра смугастих везуть із Херсонської, Миколаївської і Запорізької областей. Та коли на прилавках з’явиться місцева ягода, вона здешевшає, — запевняють продавці.

Поділитися: