Сезон граната у розпалі: чим корисна ягода та скільки коштує?

Зараз сезон граната — у самому розпалі. На прилавках повно червоних, ціни стартують від пів сотні за кілограм. Продавці кажуть, що беруть часто, але невеликими партіями.

Гранат — частий гість на столі у родині Лісовицьких. Його додають до страв і смакують окремо. Але як обрати спілий гранат, Ірина Лісовицька не знає. Довіряє цю справу продавцям. А журналістка 34 телеканалу вирішила самостійно обрати фрукт на свій смак.

«Мені здається, найсолодші ті, що найбільш яскраві. Ще дивлюся на хвостик — якщо сухий, значить плід дозрів», — говорить журналістка 34 телеканалу Софія Москаленко.

А от продавець каже, що усі ці лайфхаки працюють лише частково. Краще орієнтуватися за сезоном. Та по-справжньому зрозуміти, чи солодкий плід, можна лише по зернятках. Тому кожен проданий гранат чоловік надрізає.

Свої гранати Шахін везе з Азербайджану. На Батьківщині має власний плодовий сад. Так, каже, і дешевше, і в якості впевнений.

«Є солодкий, є кисло-солодкий. А ось цей гранат — солоденький. А як зрозуміти по шкірці? Це тонкошкірий, а цей товстошкірий», — говорить продавець Шахін Пабазаде.

Два гранати — у 30 гривень. Одразу на місці журналістка 34 телеканалу спробувала плоди, що обрала за власним методом.

Ринкові ціни на гранати стартують від 50 гривень за кілограм, а у супермаркетах Дніпра — від 43. Максимальна вартість граната — 76 гривень, за сорт "Особливий". Його привезли з Азербайджану.

Гранати багаті на вітаміни та антиоксиданти, є там і залізо, хоча і в невеликій кількості. Тож дієтологиня розвіює міф: підняти гемоглобін сік цієї ягоди не здатен.

«Може бути дуже корисним для головного мозку, в зернятках, в оболонках і навіть насінні є речовина конколагін, яка знижує напругу в нервових клітинах, тому при хворобі Альцгеймера, Паркінсона та інших», — говорить дієтологиня Яніна Дубовик.

Порція граната для дитини — пів плода на день, дорослий може з’їсти і цілий без шкоди для здоров’я. Ягода смакує до риби, м’яса та овочів. Із неї роблять сік, компот та навіть варення. Хоча термічна обробка і цукор знижують поживність.

Раніше ми писали про те, чому українці вирішують укласти шлюбні контракти.

Реклама

Софія Москаленко
Софія Москаленко Кореспондентка. Досвід роботи: понад 4 роки на сайтах та телеканалах міста. Улюблені теми: найцікавіше працювати на місці подій, волію знімати історії людей та передавати їх емоції у сюжеті.

Реклама