Рибний день у піст: найкращі страви з риби

24 квітня, 09:02
Рибний день у піст: найкращі страви з риби - фото 1

25 квітня християни відзначають Вербну неділю. Цього дня віряни згадують Вхід Господній у Єрусалим.

Цього дня церква допускає вживання риби. І ось спеціально для цього ми підібрали 4 рецепти, які допоможуть насолодитися смачною рибкою.

1. Салат із сьомгою і буряком

Рибний день у піст: найкращі страви з риби - фото 166868

Вам знадобиться:

1. Картопля — 400 г.

2. Буряк — 300 г.

3. Морква — 150 г.

4. Сьомга копчена — 100 г.

5. Ріпчаста цибуля — 1 шт.

6. Зелений горошок консервований — 200 г.

7. Олія — ​​50 мл.

8. Сіль — за смаком.

9. Перець чорний мелений — за смаком.

Спосіб приготування:

Вимити картоплю, буряк і морква і занурити їх у каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити на середньому вогні до готовності приблизно хвилин 25–35 залежно від розміру овочів. Готові овочі витягнути, буряк облити холодною водою, все остудити, почистити і нарізати кубиками. Цибулю почистити, помити і натерти на крупній тертці. Філе сьомги відокремити від кісток і шкіри, нарізати невеликими шматочками. Заправити салат олією, посолити, поперчити за смаком, перемішати і дати настоятися.

2. Рибний суп із журавлиною

Рибний день у піст: найкращі страви з риби - фото 166869

Вам знадобиться:

1. Червона риба — 700 г.

2. Рис — 100 г.

3. Цибуля — 2 шт.

4. Корінь селери — 1/4 кореня.

5. Помідори — 3 шт.

6. Томатна паста — 1 ст. л.

7. Волоські горіхи — 1/3 ст.

8. Журавлина — 3 ст. л.

9. Лимон — 3 дольки лимона.

10. Зелень кропу і петрушки.

11. Сіль.

12. Спеції.

13. Рослинна олія.

Спосіб приготування:

Голову риби варимо довше, тому її заливаємо 2 л води, доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо на маленькому вогні 10 хвилин. Рибу ріжемо шматочками. Кладемо в каструлю, додаємо 1 цибулину, розрізану навпіл, трохи посолити і відварити рибу до готовності. Досить 15–20 хвилин.
Приготуємо овочі. Селеру почистимо і потремо, цибулю і зелень дрібно поріжемо. Горіхи подрібнимо. Помідори обшпаримо, знімемо шкірку і поріжемо шматочками. Рис промиємо до прозорої води. Обсмажимо його на рослинній олії.
Дістанемо рибу з бульйону і викладемо на тарілку. Цибулю викинемо. У бульйон кладемо терту селеру і рис. Варимо до готовності. Додаємо нарізані скибочками помідори. Оскільки зимові тепличні помідори несмачні, можна в суп додати ще ложку томатної пасти. Решту цибулі обсмажуємо на олії разом із подрібненими горіхами. Додаємо в каструлю до решти продуктів. Посолити і поперчити. Покладемо в суп журавлину і рибу, доведемо до кипіння, варимо хвилину разом. Додамо в рибний суп зелень. У тарілку можна покласти шматочок лимона.

3. Запечений короп

Рибний день у піст: найкращі страви з риби - фото 166867

Вам знадобиться:

1. Короп — 1–2 кг.

2. Печериці свіжі — 250–300 г.

3. Цибуля — 2 шт.

4. Олія рослинна — 4–6 ст. л.

5. Борошно пшеничне — 3 ст. л.

6. Перець чорний мелений — 0,5 ч. л.

7. Шафран рильця — 3–4 шт.

8. Зелень петрушки — 1 ст. л.

9. Сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Карпа почистити, помити, посолити, обваляти у борошні і обсмажити з обох боків на сковороді з 3 ст. ложками рослинної олії. Цибулю нарізати кільцями, печериці розрізати на чотири частини. У глибоку сковороду налити олію, добре розігріти її, обсмажити цибулю, потім покласти печериці, сіль, налити 3 ст. л. гарячої води і тушкувати гриби разом з цибулею 6–7 хвилин. Відсунути в бік гарнір, покласти на сковороду коропа, додати перець і шафран, 2–3 ст. л. гарячої води і закрити кришкою. Тушкувати 6–7 хвилин. Готового коропа посипати зеленню і подавати на стіл у сковороді.

4. Пісна фарширована щука

Рибний день у піст: найкращі страви з риби - фото 166866

Вам знадобиться:

1. Щука — 2 шт. по 600 г.

2. Цибуля ріпчаста — 1 шт.

3. Морква — 1 шт.

4. Олія соняшникова — 3 ст. л.

5. Хліб білий сухий або батон — 2 скибочки.

6. Сіль.

7. Перець чорний мелений.

8. Лавровий лист — 3–4 шт.

9. Перці горошком — 10 шт.

Спосіб приготування:

Щук почистити, і видалити зябра. Останнє варто робити обережно за допомогою ножиць, тому що самі зябра колючі, і зуби у щуки дуже гострі. У свіжої щуки шкіра знімається дуже легко. Треба зробити на черевці гострим ножем надріз під шкіру, а далі пальчиками поступово віддирати шкурку. Ножем очистити зняту шкірку від м'яса, а також зняти м'ясо з хребта. Почистити одну середню цибулину і одну моркву. Цибулю дрібно порізати, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити цибулю з морквою на олії. Замочити в теплій воді дві скибочки сухого білого хліба або батона. Коли розмокнуть — віджати їх. Пропустити м'якоть риби двічі через м'ясорубку. Вдруге додати обсмажені овочі і віджатий хліб. Посолити і поперчити. Можна додати трохи приправ для риби. Добре вимішати і кілька разів відбити фарш. Отриманим фаршем начиняємо рибу, починаючи з хвоста. Зашиваємо черевце простою ниткою, фарш, що залишився, кладемо в голову рибі. Змастити рибу соняшниковою олією. Запікання за часом залежить від її величини — близько 50 хвилин. Якщо фарширована щука велика, то час трохи варто збільшити. Даємо рибі трохи охолонути і переносимо на блюдо.

Смачного!

Дар'я Богданюк
Дар'я Богданюк журналіст, редактор
Поділитися: