Підсумки карантину у Дніпрі: як обмеження пережили торгові центри, ринки та ресторани?

25 січня, 19:07
Підсумки карантину у Дніпрі: як обмеження пережили торгові центри, ринки та ресторани? - фото 1

Власники бізнесів поки що рахують збитки, а не прибуток.

Випити кави у кав'ярні чи ж потренуватися у спортзалі — вже можна. В Україні закінчився локдаун. Та не закінчився карантин. Він продовжиться щонайменше до кінця зими. Відсьогодні діють правила "помаранчевої" зони. Чи всі підприємці сьогодні вийшли на роботу? Та як чергові жорсткі обмеження вплинули на малий бізнес?

Два тижні локдауну, а збитків — на місяці. Сергій уже 20 років торгує запчастинами. Каже, що таких важких часів, як зараз, не пам'ятає.

«Складно було не працювати, ви ж знаєте, як без роботи зараз», — ділиться продавець Сергій Заєць.

Чоловік каже, що під час локдауну намагалися працювати у режимі доставки. Та це не покривало навіть витрат на дорогу.

«Мені приїхати сюди, назад, транспортні витрати, плюс там копійчані замовлення, навіть не цікаво», — продовжує Сергій.

Січневому локдауну не раділи і клієнти. Бо ж Віктор чекав два тижні, щоб купити потрібну запчастину, тим часом робота простоювала.

«Чекав, як сонця серед білого дня. Робота простоювала, локдаун не влаштовував, треба, щоб ринки працювали. Людям треба заробляти. Якщо ми будемо тягнути далі, то багато дрібних підприємств посипляться, розваляться», — говорить Віктор Горошко, покупець.

Та є й ті, хто локдауну зрадів. Тетяна продає вироби з дерева вже десяток років. І каже, що під час карантину змогла чи не вперше відпочити з родиною.

«Мені хотілося побути з сім'єю, онуками, вдома залишитися, водночас погодні умови такі були несприятливі, тому відбули, пережили це все», — розповідає продавчиня Тетяна Іноземцева.

Відсьогодні в Україні запрацювали не тільки ринки, а й школи, ресторани, спортзали і торговельні центри. Та лише за правилами адаптивного карантину.

Зокрема, заклади громадського харчування будуть відчинені із 7 до 23 години. Робота розважальних закладів та нічних клубів заборонена, як і раніше. А спортзали мають забезпечити дотримання дистанції між відвідувачами.

Уранці понеділка Святослав уже в спортзалі. Каже, що через посилений карантин пропустив десяток тренувань, тому підготовка до змагань затягнулася.

«Займаюся давно боксом, у залі потрібно підтримувати форму. Незручно, особливо якщо спортсмен готується на змагання, це дуже сильно б'є по його тілу. Тобто він готувався, потім бац — карантин, вдома так не позаймаєшся, як у залі», — ділиться спортсмен Святослав Думанський.

У фітнес-центрі кажуть, що працюють із дотриманням карантинних вимог. Кожні 4 години інвентар протирають, а повітря у приміщенні іонізують.

«Міряємо температуру, попереджаємо, що потрібно дотримуватися маскового режиму в обхідний зоні, тобто. коли заходять, попереджають про те, що можна дезінфікувати руки. У нас є дезінфектори, з собою не потрібно брати. На доріжці, в басейні у нас по дві людини», — пояснює Аліна Новаленко, адміністраторка фітнес-центру.

Окрім ринків і спортзалів, із 25 січня запрацювали ресторани. Та власники бізнесів поки що рахують збитки, а не прибутки.

«Оренду ніхто не скасував, комунальні послуги. Якщо знаєте, тарифи підвищили саме із січня місяця, сумарно це на 10 тисяч більше. Були побоювання, звісно, що можемо не відкритися. Я не знаю, що далі просто, якщо буде ще один локдаун, то є ймовірність, що ми його можемо просто не пережити», — повідомляє власниця ресторану Анна Сарвіра.

Також відсьогодні на повну запрацював міський транспорт. На маршрути вийшли всі автобуси, та перевозити людей і далі можуть лише у масках і за кількістю місць для сидіння.

Поділитися: