Паелья, морквяне пюре, мінестроне. З січня українські школярі отримають оновлене меню

Паелья, морквяне пюре, мінестроне. З січня українські школярі отримають оновлене меню - фото 1

Замість рису паелья, а борщу — морквяний крем-суп. Українські школярі харчуватимуться по-новому. Залишилось остаточно затвердити меню та укласти договори на поставку. Чи готові до нових страв шкільні кухарі?

Консерви, сосиски та багато цукру тепер у минулому. Українські школярі отримають геть нове меню. Мінестроне на перше, на друге курячі нагетси, як гарнір — морквяне пюре. Такий раціон у закладах освіти мали б подавати з цього вересня.
Але реформу перенесли на січень, а до цього оголосили перехідний період. За цей час треба остаточно затведити меню й укласти договори на постачання харчів.

Годувати учнів по-новому — це один з етапів реформування освіти. У 2017-му Міністерство запустило "Нову українську школу", де не просто навчають дітей, але і розвивають у них критичне мислення, логіку та ініціативність. Для цього довелося повністю змінити вчительські методи, щоб створити заклади, "у яких буде приємно вчитись". А щоб сучасні учні були ще й здоровими, у МОЗі взялися за їхнє харчування.

"Харчування в школах України в жахливому стані. Можливо, є школи, де нормально. Але в цілому, 90% їжі, яку готують кухарі, на яку вони витрачають багато енергії, багато грошей, багато всього, воно просто викидується. Тому що діти не можуть їсти цю їжу. Тому що ця їжа морально застаріла", — розповідає розробник нового меню, кухар та ресторатор Євген Клопотенко.
 
Розробляти нове меню представники Міністерства охорони здоров’я почали рік тому разом із кухарями, технологами та дієтологами. Дієтологиня Ганна Бєлокоз входила у цю робочу групу. Лікарка розповідає: спиралися на нормативи МОЗу, що якраз набувають чинності. А також орієнтувалися на традиції національної кухні та кухні інших країн.
 
"Перш за все, це були країни Європи. Зокрема розглядали ще меню країн Америки, Канади. Це був збірний образ, який ми бачили", — пояснює лікарка-дієтологиня Ганна Бєлокоз.

Робоча група спланувала страви на шість тижнів. На сайті МОЗу вже оприлюднили шкільний раціон на місяць.

Зокрема, з меню повністю прибрали перероблене м’ясо — тобто сосисок, ковбас та консервів у ньому немає. Додали більше овочів, риби і м’яса. А ось картоплі, хліба, цукру та солі, навпаки, буде менше.

"Суттєво зменшилася кількість цукру. Його тепер до 25 грам замість 70, які були раніше. Контролюється і жорстко урізається кількість солі — до 5 грам. Причому сіль повинна бути тільки йодованою", — наголошує дієтологиня Яніна Дубовик.
Змінились і розміри порцій. Їх тепер три варіанти – для різного віку. Що старша дитина, то більше для неї їжі.
 

У 148-й школі вже готуються до харчової реформи. Освітяни кажуть: роботи буде багато.

У закладі навчається понад 1200 учнів. Щодня для них готують до 40 кілограмів м’яса та овочів. 150 кілограмів гарніру, 200 літрів перших страв і 450 — напоїв. Годують дітей кілька разів на день. Аби поступово впровадити реформу, у 148 школі вже працюють із новими нормативами МОЗу.

"Плануємо зменшити цукор, зменшити сіль, виключили з харчування дітей ковбасні вироби. Я думаю, що складнощів не буде, тому що багато років працювали з дитячим харчуванням", — розповідає шкільна лікарка НВК № 148 Олена Ісаєва.

Старі страви набридли як кухарям, так і самим дітям, розповідають працівники. Щоб діти не боялися куштувати нові, з ними проводять бесіди про здорове харчування. Щодо майбутніх змін сповістили і батьків.

"У нас класні керівники готують спеціальні сюжети про здорове харчування. Наш педіатр проводить бесіди з учнями класів. А деякі класні керівники запрошують на класні уроки лікарів-дієтологів", — розказує заступниця директора НВК № 148 Оксана Галкіна.

Поки у 148 школі лише очікують розпоряджень від Міністерства охорони здоров’я. Як каже дієтологиня Ганна Бєлокоз, за ними освітяни або зможуть створити власний раціон (звісно, тільки у межах нового нормативу від МОЗ), або скористатися меню, що вже запропонувала робоча група.

"Нормативи точно однакові для всіх є. Якщо медсестра в школі не хоче/не готова розробляти меню нормативне, вона може користуватися рекомендованим меню. Ну чому це меню не може бути однаковим для всіх? Є складнощі закупівлі тих чи інших продуктів, тому якісь продукти можуть бути взаємозамінними", — наголошує дієтологиня.

У закладах освіти нові страви мали б подавати вже з цього вересня, але реформу перенесли на січень. Бо тендери на закупівлю харчів зможуть оголосити лише на початку року. Тому і суттєві зміни школярі відчують тільки тоді, каже представниця гуманітарного департаменту.

"Готувалися проєкти меню. Ми чекаємо меню, затверджене Міністерством охорони здоров’я, щоб його використовувати. Ми будемо розуміти, коли розумітимемо склад меню. Реформи — це завжди складно, але ми змушені дотримуватися. І цих норм, і цих реформ, оскільки вони покращені", — каже зав. сектору соцзахисту відділу управління освіти міського Департаменту гумполітики Інна Васильєва.

А ось чи зміниться через реформу харчування вартість порцій у школах? У Гумдепі поки не кажуть. Точно зрозуміють лише після того, як таки отримають оновлене меню.

Реклама

Цей матеріал було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Зміст проєкту публікації є виключно відповідальністю автора і не обов'язково відображає погляди Європейського Союзу, Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Читайте також: в Україні здорожчала гречка.

 

Реклама