Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей?

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 1

Готувати ошатний стіл до Нового року — одна із невід’ємних традицій свята.

Усі вже знають цей стандартний набір страв — олів’є, шуба, крабовий салат, мімоза, пюре, запечена курка чи качка. Але що робити, якщо хочеться здивувати гостей чимось незвичайним? Аби допомогти, команда 34.ua дібрала для вас найсмачніші рецепти до святкового столу.

Свинячі реберця в духовці

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206118

Пікантна, ароматна, вишукана закуска зі свинячих реберець. Вона обов’язково сподобається чоловічій частині гостей.

Інгредієнти:

Свинячі реберця – 1,5 кг

Мед – 6 ст. л.

Соєвий соус – 7,5 ст. л.

Перець – за смаком

Спосіб приготування:

1. Наріжте ребра шматочками. Розрізати їх по одному не треба, адже таке м’ясо буде дуже сухим. Помістіть у форму для запікання або велику миску.

2. В окремій мисці змішайте інгредієнти для маринаду — мед, соєвий соус і перець. Можна додати сіль за смаком.

3. Нарізані реберця залийте маринадом та рівномірно перемішайте. Далі деко потрібно накрити фольгою. Страву поставте в холодильник мінімум на дві години або більше, періодично перевертаючи.

4. Замариноване м’ясо помістіть у духову та запікайте приблизно годину при 180 градусах. Подавати гарячим. Як гарнір підійде картопля, рис і макарони. За бажанням можна додати томатний соус або кетчуп.

Вітелло Тоннато

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206116

Інгредієнти:

Телятина (край) — 200 г

Сіль і перець — за смаком

Консервований тунець у власному соку — 70 г

Молоко — 20 мл

Каперси — 5 г

Домашній майонез (підійде й магазинний) — 20 г

Помідори чері — 30 г

Оливкова олія — 30 мл

Зелень для прикрашання

Спосіб приготування:

1. М’ясо посолити, додати перець та обтерти олією. Страву помістити в розігріту до 200 градусів духовку. Залишити там на 10 хвилин, потім остудити і нарізати тонкими скибочками.

2. Для соусу потрібно змішати в блендері тунець, молоко, майонез, каперси, сіль і перець до однорідної маси. Суміш процідити через сито.

3. Готовий соус покласти на дно тарілки і зверху викласти м’ясо та скибочки помідорів. Страву приправити чорним перцем і подавати.

Свинина з апельсинами

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206117

Апельсин — це не тільки символ Нового року, але і чудове доповнення до м’яса, особливо свинини.

Інгредієнти:

Фруктовий джем — 1 невеликий стакан

Свинячі відбивні — 4 шт.

Апельсини — 3 шт.

Апельсиновий сік — 80 мл

Оливкова олія — 50 мл

Бальзамічний оцет — 1 ст. л.

Білий винний оцет — 1 ст. л.

Часник — 2 зубчики

Свіжий чебрець

Сіль перець — за смаком

Спосіб приготування:

1. Очистіть і подрібніть часник. Його потрібно змішати з винним оцтом, джемом і соком. Після цього, суміш приправити сіллю і перцем.

2. Додайте до відбивних сіль та перець. Залийте все це апельсиновим маринадом. Потрусіть миску, аби рідина рівномірно покрила м'ясо. Поставте свинину у холодильник на 2 години.

3. Розігрійте духовку до 200 градусів. Апельсини необхідно помити і нарізати на частинки. Вийміть відбивні з маринаду, зберігши трохи рідини. Обсмажте м’ясо по 4-5 хвилин з кожного боку і залийте його маринадом. Обсмажте скибочки апельсина протягом 1-2 хвилини.

4. Розкладіть м’ясо та апельсини в тарілки. Страву можна прикрасити гілочкою чебрецю і бальзамічним оцтом.

Салат з куркою та мандаринами

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206112

Цитрусові чудово пасують не тільки до свинини, а у до курятини, особливо у салатах. Тільки уявіть: ніжне куряче філе у поєднанні із солодким смаком мандаринів.

Інгредієнти:

Мандарин — 1 шт.

Рукола — 100 г

Куряча грудка — ½ шт.

Батон для сухарів — 2 шматочки

Сік половини лимона

Французька гірчиця — 2 ч. л.

Рослинна олія — 4-5 ст. л.

Зерна коріандру — 1 дрібка

Сіль та перець — за смаком

Спосіб приготування:

1. Викладіть руколу у салатник разом із шматочками мандаринів без кісточок.

2. Дві скибочки батону потрібно нарізати невеликими кубиками та обсмажити з 1-2 ст. л. рослинної олії до золотистої скоринки.

3. Половину курячої грудки тоненько наріжте, а потім трохи полийте лимонним соком. Посоліть та поперчіть.

4. Куряче філе обсмажте до готовності з 2 ст. л. рослинної олії на пательні.

5. Для заправки змішайте французьку гірчицю, лимонний сік та дрібку солі.

6. Викласти в салатник сухарики та куряче філе. Можна додати дрібку коріандру. Полити все однією столовою ложкою заправки і двома столовими ложками рослинної олії.

Салат курячий з чорносливом та горіхами

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206115

Фото: 1000.menu

Багатошаровий салат виглядає красиво та смачно. Поєднання курячого філе, сиру, чорносливу, горіхів і соковитих яблук просто ідеальне.

Інгредієнти:

Куряче філе — 250 г

Чорнослив (без кісточок) — 150 г

Сир твердий — 70 г

Горіхи — 50 г

Яйця (великі) — 2 шт.

Яблука (кисло-солодкі) — 1 шт.

Майонез — 70 г

Спосіб приготування:

1. Налийте в каструлю приблизно 1,5 літра води та доведіть до кипіння. Посоліть і покладіть туди куряче філе. За смаком можна додати чорний перець горошком (3-4 шт.) і лавровий лист. Готувати на повільному вогні, накривши кришкою. Коли птиця буде готова, остудіть її, не виймаючи з бульйону, щоб м’ясо не пересохло. Після чого, наріжте невеликими шматочками.

2. Зваріть яйця та остудіть. Очистіть і дрібно наріжте.

3. Чорнослив потрібно помити і нарізати невеликими шматочками. Якщо він сухий і твердий, попередньо залийте його окропом і дайте постояти 10 хвилин. Потім злийте воду, обсушіть фрукти паперовими рушниками і дрібно наріжте. Очищені волоські горіхи також дрібно нарізаємо.

4. Середнє яблуко помийте і очистіть від шкірки. Натріть його на маленькій тертці. Твердий сир натріть на середній тертці. Помістіть всі інгредієнти в окремі ємності.

5. Покладіть кулінарне кільце на пласку тарілку. Першим шаром потрібно викласти філе та змастити його майонезом. Далі йде чорнослив та знову майонез. Потім шар яєць і майонезу. Після цього — яблуко і майонез. Сир, і зверху майонез. Верх салату посипати подрібненими горіхами

6. Готову страву поставте в холодильник на 1 годину. Потім обережно, щоб не зруйнувати конструкцію, зніміть кулінарне кільце. Можна прикрасити свіжою зеленню або сухофруктами.

Салат “Конфеті”

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206114

Фото: 1000.menu

Яскравий, ніби новорічне конфеті. Цей салат стане прикрасою для столу. Поєднання копченої курки і пряної корейської моркви настільки вдале, що стало основою для багатьох салатів.

Інгредієнти:

Для салату:

Копчена курка — 300 г

Морква по-корейськи — 100 г

Кукурудза консервована — 280 г

Листя салату — 4-5 листочків

Пекінська капуста — 3 великих листи

Огірки — 250 г.

Перець – 1/2 великого червоного перцю

Цибуля – 1 середня, не дуже гостра

Зелень за смаком

Для заправки:

Рослинна олія – 3 ст. л.

Лимонний сік (за бажанням) – 1 ст. л.

Сіль — за смаком

Суміш мелених перців – за смаком

Спосіб приготування:

1. Звільніть курку від шкіри та кісток. Наріжте її у велику миску, розділивши м’ясо на волокна або смужками. Додати листя салату. Пекінську капусту потрібно нарізати середніми кубиками, перець і огірки — соломкою. Цибулю — дуже тонким пір'ям. Насипте корейську моркву і добре проціджену кукурудзу.

2. Приправте сіллю і перцем за смаком та добре перемішайте.

3. Додайте в салат дрібно нарізану зелень та полийте лимонним соком. Після чого з’єднайте салат із заправкою.

Закуска “Ялинки”

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206110

Фото: ONLINE.UA

Проста закуска, яка неодмінно здивує ваших гостей.

Інгредієнти:

Крекери

Кріп — пучок

Оливкова олія – 1 ст. л.

Сир — 150-200 г

В'ялені томати — 6-8 шт.

Сіль і перець

Горіхи — жменя

Вершки — 2 ст. л.

Італійські трави — щіпка

Цукати

Пармезан

Спосіб приготування:

1. Подрібніть горіхи в мисці. Покладіть в миску сир, вершки, сіль і перець. За допомогою міксера перемішайте суміш до однорідності.

2. Наріжте помідори невеликими шматочками.

3. У миску з сирною масою додати помідори, горіхи, олію і добре перемішати.

4. Помістіть кріп в миску і подрібніть.

5. З сирної маси вологими руками сформуйте 10-14 кульок.

6. З кожної кульки сформуйте конус.

7. Подрібнений кріп викладіть в пласку тарілку. Кожен конус добре обваляйте в кропі (тільки стінки).

8. Розкладіть крекери на тарілці або дошці. Помістіть по одній ялинці на кожен крекер. Цукати тут грають не тільки декоративну роль — вони дуже добре доповнюють смак “ялинки”.

Закуска “Мандарини”

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206111

Фото: АЙМКУК

Попередня страва не здивувала гостей? Не проблема, в нас є більш оригінальна закуска!

Інгредієнти:

Морква варена — 3 шт.

Куряче філе варене — 1 шт.

Сир твердий — 60 г

Ядра волоських горіхів — 60 г

Майонез — 3 ст. л.

Сіль — 4 дрібки

Перець чорний мелений — 2 дрібки

Гвоздика — 4-6 шт. (сушена)

Спосіб приготування:

1. Моркву і куряче філе відваріть, потім остудіть.

2. Варену моркву очистіть від шкірки, натріть на дрібній тертці і відіжміть сік. Додайте 1,5 столові ложки майонезу будь-якої жирності та 2 щіпки солі. Перемішайте. Також, за бажанням, можна додати очищений зубчик часнику.

3. Відварене куряче філе наріжте кубиками і додайте в чашу блендера.

4. Туди ж висипте ядра волоських горіхів.

5. Подрібніть все в дрібну крихту.

6. Подрібнену масу викладіть у глибоку миску, додати майонез, сіль і чорний мелений перець. Все обережно перемішайте.

7. Твердий сир будь-якого сорту наріжте кубиками розміром 1х1 см. З частини маси філе та горіхів сформуйте невеликий коржик і помістити в середину кубик сиру. Зробіть невелику сферу.

8. Тепер сформуйте з морквяної маси корж і викладіть на тарілку. Помістіть сирну сферу на морквяний млинець і оберніть її, щоб вийшов “мандарин”.

9. При подачі покладіть сушену гвоздику на кожен “мандарин” і прикрасьте свіжою зеленню.

Десерт “Апельсиновий чизкейк”

Новорічний стіл 2022: чим вразити гостей? - фото 206113

Ніжний апельсиновий чизкейк, який тане в роті, стане прекрасним завершенням вашого новорічного банкету.

Інгредієнти:

Основа:

Печиво — 200 г

Вершкове масло — 110 г

Середній шар:

Сир (з високим відсотком жирності) — 250 г

Сметана (20% жирності) — 250 г

Желатин — 10 г

Екстракт ванілі — 1-2 краплі

Цукрова пудра – 100 г

Вода — 50-100 мл

Верхній шар:

Апельсинове желе — 45 г

Апельсин — 1 шт.

Вода — 200 мл

(Форма діаметром 19 см)

Спосіб приготування:

1. Печиво подрібніть у крихту, розтопіть вершкове масло і трохи остудіть.

2. Крихту потрібно змішати з маслом і викласти у форму, ретельно пресуючи. Краще обирати розкладну форму, а дно вистелити папером для випічки. Форму з печивом поставте в холодильник.

3. Для виготовлення середнього шару чизкейку приготуйте желатин згідно з інструкцією на упаковці в 50-100 мл води.

4. Розімніть сир міксером або протріть через сито, поки він не стане повністю однорідним.

5. Додайте до сиру сметану, цукрову пудру, кілька крапель ванільного екстракту і желатин. Ретельно перемішайте. Щоб краї сирного шару були рівними, форму можна накрити ацетатною фольгою.

6. Підготовлену сирну масу потрібно викладіть на основу та обережно струсіть форму, щоб вона рівномірно розподілилася. Поставте форму в холодильник до затвердіння сиру.

7. Для верхнього шару приготуйте апельсинове желе згідно з інструкцією на упаковці. Далі остудіть желе до кімнатної температури.

8. Апельсин потрібно очистити і натерти на тертці. Для прикрашання наріжте апельсин, як вам подобається: кружечками, скибочками, півколами. Нарізаний цитрус викладіть на шар замороженого сиру.

9. Залийте охолодженим желе чизкейк. Поставте десерт в холодильник на 3-4 години.

Команда 34.ua вітає вас з прийдешніми святами, та бажає смачних свят та веселого застілля!

Реклама

Валерія Шостак
Валерія Шостак Редактор сайту 34.ua. Пишу про цікаві події у місті, області, Україні та світі. У фокусі — кримінал, культура та технології.

Реклама