Нове меню для дітей: чи стало смачніше?

Чим годують дітей зараз? Що не так з болоньєзе та мінестроне? Та чому в новому меню саме такі страви?

Здорове харчування чи знущання над малечею? Вже другий тиждень учні та дошкільнята — без сосисок, цукру та солі. І якщо діти вже начебто потроху звикають до нового меню, їхні батьки — просто обурюються! Мовляв, їсти таке — неможливо. Наша Інга Лучкіна — сама мама п’ятирічного хлопчика. Тому особисто взялася розбиратися, чим годують її синочка та інших дітей зараз. Тож що не так з болоньєзе та мінестроне? Та чому в новому меню саме такі страви?

Наталя Єфстасієвна показує нам, чим годуватимуть дітлахів. Окрім першого, у меню рибні котлети, салат, тушкована картопля та компот із сухофруктів. Досить звичні страви. Утім, жінка каже, готує у школі вже 20 років. Тож і жодні мінестроне та болоньєзе їй не страшні.

«Головне — душу вкладати. Це звичайні продукти харчування, але назва там трохи інша та з добавками різних приправ. Спочатку може нам буде і важкувато, ну ми намагатимемося», — говорить Наталя Білоборода, кухарка.

Щойно лунає дзвоник, учні сідають за акуратно сервовані столи. Діти кажуть, що нове меню їм подобається.

У школі запевняють: звикнути до нового меню їхнім учням буде неважко. Бо сосисками і раніше не балували.

«Ми вже давно працюємо так, щоб наші діти харчувались на хорошому рівні. Отримували достатньо калорій для того, щоб мати гарне здоров’я. Ми давали і раніше і банани і практикували апельсини», — розповідає директор богуславського ліцею Анатолій Жуков.

Та от кому точно потрібен час, аби звикнути до нової їжі, так це малечі.

Чотирирічний Станіслав перелічує страви, якими зараз годують у садочках. Хлопчик запевняє, що їсть усе, окрім:

«Омлетик такий, там є горох. Я не звик такий омлет їсти», — каже Станіслав Гапонов.

Та от мама Станіслава не вірить, що її синочок усе змітає з тарілки. Бо дитина — не прихильник овочів і бобових. А саме вони — головні складники нового меню.

«Мені стало неспокійно за те, що дитина не все захоче їсти. Тому що він перебирає овочі. А якщо їх зараз збільшили щодо іншої кількості їжі, то, мабуть, він голодніший залишається. Занадто часто морква якась тушкована», — говорить мама Станіслава, Олена Гапонова.

Окрім страв, змінилась і ціна харчування, каже мама школяра Селена. Та чому — не розуміє.

«Чому замінили м'ясні продукти, такі, як сосиски, які коштують дорожче, на овочі, але ціна зросла, і зросла відчутно?» — зазначає Селена Северіна.

Мам, яким, як Олені та Селені, не до душі нове меню — безліч. У соцмережах батьки розділилися на два табори. Одні дискутують, викладають досить неапетитні фото страв та обурюються. Інші ж підтримують харчові нововведення обома руками.

Та критикувати зміни — зарано, кажуть у Держпродспоживслужбі. Бо діти їдять по-новому лише другий тиждень. І скуштувати всі страви ще просто не встигли.

«Необхідно пройти повний цикл того сезонного меню, ті 4 тижні, аби повністю оцінити, наскільки дітям щось сподобалось, що зайшло, що не зайшло», — зауважує Маргарита Малишева, головна спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в області.

Якщо ж дитина навідріз відмовляється їсти запропоновані болоньєзе та бешамель, батькам радять звернутися до навчального закладу. У міському департаменті освіти обіцяють: розглянуть усі скарги.

«Якщо батьки вважають за потрібне змінити, то слід звернутися до керівника закладу освіти і можна внести зміни до цього наказу. І можна змінювати представника бракеражної комісії від батьківської громадськості у закладі освіти», — каже Олена Яковенко, заступниця начальника управління освіти міського департаменту гуманітарної політики.

Та аби їжа у школах і садочках стала смачнішою, для кухарів проводитимуть майстер-класи. Для цього зі столиці у регіони виїдуть самі розробники нового меню.

Страви затверджували представники МОЗу. Разом із кухарями, технологами та дієтологами. Серед них була і Ганна Бєлокоз. Фахівчиня каже: зараз допомогти дітям адаптуватися до нової їжі повинні батьки.

«Не школа бере на себе стопроцентну відповідальність, що ми ось змінили меню, і діти будуть по-іншому їсти. Не почнуть, не почнуть, якщо батьки, виводячи дитину зі школи, на запитання: "Що ти з'їв? — Я майже нічого не з'їв, було не смачно. — А підемо, а тобі зараз посмажу млинців". Тобто запитання має стояти по-іншому: "А давай ми з тобою все те саме приготуємо разом"», — говорить Ганна Бєлокоз, дієтологиня.

Саме так робить Катерина. Каже: в домашньому меню вже немає ані консервації, ані чогось смаженого та солоного. Попередні шкільні страви згадує з жахом.

«Меню було огидно, дитина нічого не їла. Дуже багато цукру, сосиски, незрозумілі котлети, які дитина не їсть. Усе це мені не дуже подобається», — зауважує Катерина Лелека, мама школяра.

А те, що дають зараз, запевняє сама дитина, уминає за обидві щоки.

«Мені ця їжа подобається тим, що кашки більше дають і дають більше м'яса. Воно смачне!» — каже Тимофій Лелека.

Востаннє меню у школах та садочках змінювали майже двадцять років тому. Тоді допускали і перероблене м’ясо, і солодкий чай, і гарячі булочки. Тепер про такі смаколики доведеться забути назавжди. Фахівці кажуть: цей крок — вимушений. Бо,за офіційними даними, вже 13 відсотків українських дітей страждають на ожиріння. Тож, аби виправити ситуацію, мабуть, таки доведеться звикнути до гороху, сочевиці та какао без цукру.

Реклама

Інга Лучкіна
Інга Лучкіна Кореспондентка, шеф-редакторка програми "Деталі.Підсумки". Досвід роботи у журналістиці — 11 років. На 34 телеканалі працюю 8 років. Улюблені теми: медицина, комунальні питання, діти.

Реклама