На нове харчування в садках та школах скаржаться тисячі людей: у чому причина?

Тиждень без сосисок, цукру та солі. Діти потрохи звикають до нового меню у садочках та школах. Батьки ж готують гаманці, бо тепер доведеться віддавати більше грошей. Водночас дехто бідкається: нові страви дітям не до вподоби.

У школах та дитячих садочках уже тиждень годують по-новому. Батьки по всій області скаржаться: нове меню дітям не до вподоби.

Одна з таких мама 4-річного Станіслава. Вона не вірить, що її синочок усе змітає з тарілки. Бо дитина — не прихильник овочів і бобових. А саме вони — головні складники нового меню.

«Мені стало неспокійно, що дитина не все захоче їсти. Тому що він перебирає овочами. А якщо їх зараз збільшили відносно загальної кількості їжі, то, мабуть, він трохи голодним залишається. Занадто часто морква тушкована», — коментує мама Стаса Олена Гапонова.

Окрім страв, змінилась і ціна харчування, каже Олена. У дитсадочках в середньому на чверть.

Мам, яким, як і Олені, не до душі нове меню, — безліч. У соцмережах батьки поділилися на два табори. Одні дискутують, викладають досить неапетитні фото страв та обурюються. Інші ж підтримують харчові нововведення.

Та критикувати зміни — зарано, кажуть у Держпродспоживслужбі. Бо діти їдять по-новому лише другий тиждень. І скуштувати всі страви ще просто не встигли.

«Необхідно пройти повний цикл того сезонного меню, ті 4 тижні, аби повністю оцінити, наскільки дітям щось сподобалось, що зайшло, що не зайшло. Принаймні, необхідно дочекатися закінчення зимового періоду, аби зрозуміти: дійсно, можливо, є необхідність у заміні страв», — коментує головна спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в області Маргарита Малишева.

Якщо ж дитина навідріз відмовляється їсти запропоновані болоньєзе та бешамель, батькам радять звернутися до навчального закладу. У міському департаменті освіти обіцяють: розглянуть усі скарги.

«Батьки мають право контролювати вихід страв і як організовується харчування в закладах освіти. Якщо батьки вважають за потрібне змінити, то слід звернутися до керівника закладу освіти, і можна внести зміни до цього наказу. І можна змінювати представника бракеражної комісії від батьківської громадськості у закладі освіти», — коментує заступниця начальника управління освіти міського департаменту гуманітарної політики Олена Яковенко.

Та аби сама їжа у школах та садочках стала смачнішою, для кухарів проводитимуть майстер-класи. Для цього зі столиці у регіони виїдуть самі розробники нового меню.

Востаннє меню у школах та садочках змінювали майже двадцять років тому. Тоді допускали і перероблене м’ясо, і солодкий чай, і гарячі булочки. Тепер про такі смаколики доведеться забути.

«Включено більше фруктів, більше овочів, збільшили м’ясні страви з риби. Включено молочні продукти», — коментує технологиня компанії з організації харчування Олександра Малашева.

Саме молочні продукти без цукру до вподоби Катерині. Вона — мама школяра. Каже: проблем з їжею у її дитини немає. Бо в їхньому домашньому меню — ані консервації, ані чогось смаженого та солоного. Попередні ж шкільні страви згадує з жахом.

«Меню було огидне, дитина нічого не їла. Дуже багато цукру, сосиски, незрозумілі котлети, які дитина не їсть. Все це мені не дуже подобалося», — коментує мама школяра Катерина Лелека.

А те, що дають зараз, каже сама дитина, уминає за обидві щоки.

Нове меню розробили представники МОЗу. Разом із кухарями, технологами та дієтологами.

Реклама

Інга Лучкіна
Інга Лучкіна Кореспондентка, шеф-редакторка програми "Деталі.Підсумки". Досвід роботи у журналістиці — 11 років. На 34 телеканалі працюю 8 років. Улюблені теми: медицина, комунальні питання, діти.

Реклама