На Дніпропетровщині стартував сезон черешні: врожайність не перевищує 30%

На Дніпропетровщині стартував сезон черешні: врожайність не перевищує 30% - фото 1

Через негоду цьогорічний врожай став найгіршим за останні роки. І якщо полуницю до дощів поїсти ще встигли, то черешні може більше й не бути. Як вплинув неврожай на ціну та чи варто взагалі чекати сезонне. З експертами поспілкувалась Ольга Вагнер.

Всього 30% відсотків від торішнього врожаю. Як розповів фермер пан Володимир, він вирощує черешню вже 25 років. Та каже, цьогоріч про прибуток і не мріє — поки лише рахує збитки. Він також пояснює, що врожай поганий через негоду. Коли бджоли мали запилювати дерева — йшов дощ.

Через прохолоду і дощі цьогоріч аграрії роблять ставку на пізні сорти. Вони дозрівають лише у кінці червня, тоді сподіваються і сонця побільшає.

Аби позбутися невдалого врожаю, черешню віддають задарма. Ціна на ринках падає. За кілька днів впала зі ста до вісімдесяти. Продавці запевняють, скоро буде ще нижча.

А ось поки черешня дешевшає, полуниця, навпаки, росте в ціні. Через велику кількість дощів вона просто гниє, так і не дозрівши, кажуть продавці.

«Дощі. Полуниця не встигає дозрівати, через це трохи підійматися ціна», — поділилась продавчиня Анна Лавренюк.

Через негоду полуниця здорожчала майже вдвічі. За тиждень вартість ягоди у Дніпрі підскочила на 15-20 гривень. Її зараз покупають за 55 гривень.

А тим часом у Кривому Розі ціна ще вища. За кілограм полуниці просять до 65 гривень — тиждень тому було вдвічі дешевше. Кажуть, усе через негоду.

«Ціна з кожним днем буде підвищуватися коштом погодних умов. Кожен день дощі й ще будуть йти протягом тижня. З того місця, звідки ми возимо полуницю, хазяїн говорив, випав град 10 см», — розповіла продавчиня Оксана Великанчик.

Черешня на прилавках також дорожча: поки в Дніпрі вона варта 75-80 гривень, в Кривому Розі ще продають по 100.

Місцеві продавці додають, цього року на дешеву полуницю можна й не чекати, а ось ціни на черешню впадуть уже десь за тиждень. Бо через негоду аграрії намагаються скоріше позбутися врожаю, аби заробити бодай щось. Тому і вартість невисока.

Та попри примхи погоди, встигнути поласувати сезонним — варто, впевнені дієтологи. Та не переїдати. Аби плоди пішли на користь, достатньо з'їсти близько ста грамів за раз. На день же рекомендують вживати до чотирьохсот.

«Усі фрукти містять певну кількість глюкози, цукру. Тобто фруктозу людський організм не в змозі засвоїти одномоментно більше ніж близько 10 грамів цукру. Надлишки підуть безпосередньо в жир», — пояснила лікарка-дієтологиня вищої категорії Вікторія Калашникова.

Лікарі додають: і черешня, і полуниця для здоров'я корисні. Вони добре впливають на шлунок та виводять токсини.

«Це дуже потужні антиоксидантні засоби. Там багато мікроелементів і вітамінів. В першу чергу вітамін С, фолієва кислота, магній, та ті що необхідні для праці всього нашого організму», — поділився гастроентерологиня ОКЛ ім. І. Мечникова.

А от вживати фрукти та ягоди краще у свіжому вигляді або як смузі, додають дієтологи. Натомість робити з них сік — не варто, бо тоді втрачаються волокна, які утримують в собі зайвий цукор.

Якщо на сезонне не встигли — наше можна замінити закордонним. Банани, ківі, ананаси та апельсини теж корисні, запевняють дієтологи. Вони багаті на вітаміни А, С і фолієвою кислотою.

Реклама

Реклама