Лимон, як еталон: чим корисний та скількі коштує один з улюблених плодів українців?

В Україні встановили рекорд з поїдання лимонів у 2021 році. Чим вони корисні, скільки коштують та як їх правильно вживати — розповіли журналісти "Деталей".

2021-го ми їх наїли на півтора мільярда гривень. Мова йде про лимони. Минолоріч Україна імпортували 53 тисячі тонн цього плоду — а це рекордна кількість. Серед дніпрян є ті, які не купують кислу ягоду, а вирощують у теплицях чи навіть на підвіконні. Чи важко це зробити? Та звідки везуть лимони до супермаркетів? Дізнавалися журналісти "Деталей".

Вітаміни з власного підвіконня. Марина з чоловіком вирощують лимони понад 10 років. Мають лише один кущ. Та і він може дати з десяток кислих плодів на пів року. Секрет вирощування простий, каже жінка. Обрізати гілки та не заливати ґрунт.

«Він любить вологе повітря, як усі цитрусові. Навесні його удобрює чоловік, як правило, є спеціальні добрива для цитрусових готові. Його садили живцем від плодоносного лимона. До плодоношення в нього десь рік-півтора минуло. Свої лимони взагалі смачніші за покупні», — каже Марина Єрьоменко, яка вирощує лимони.

На базарі лимонів — купа. На початку пандемії ціни на плоди аж кусалися. Просили 110 гривень за кіло. Та вже рік, кажуть продавці, вартість стабільна.
На ринку Дніпра — плоди з Туреччини та Грузії. Вибір сортів небагатий: або звичайний жовтий, або гібрид — напів лимон, напів апельсин.

Продавці кажуть, що добрий лимон пахне, якщо натиснути на плід. Покупці на ринку так і роблять: мацають, нюхають. А ще питають рекомендацій у продавців.

У супермаркетах знайшли лише турецькі лимони. Щоправда, ціна трохи вища за ринкову — 33 гривні. Багато хто з покупців купує цитрусові. Та не всі знають головний секрет лимона, каже дієтологиня. Більше користі не у м’якоті, а в неприємній на смак шкірці.

«У шкірці багато пектину, особливо у внутрішній біленькій частині шкірки і в перетинках лимона. Пектин має антибактеріальну дію. Крім того, це розчинна клітковина. Тобто вона, як губка. У кишечнику вбирає всі токсини, сприяє їх виведенню», — зазначає дієтологиня Яніна Дубовик.

Окропом лимон бажано не заливати — це зменшує кількість поживних речовин. Тож чай із кислим плодом краще пити негарячий. Та аби отримати добову норму вітаміну С — кількох скибок плоду замало. Фахівці радять додавати в раціон апельсин, ківі, квашену капусту та болгарський перець.

Раніше ми писали про те, як вибрати фрукти до новорічного столу?

Реклама

Реклама