Ліки від недуг чи "яблуко сказу"? ТОП-3 класичних страв із баклажана

15 серпня, 09:16
Ліки від недуг чи "яблуко сказу"?  ТОП-3 класичних страв із баклажана - фото 1

В Україні вже близько місяця триває сезон баклажанів. Цей овоч використовують не тільки в повсякденному приготуванні, вмілі господині часто консервують безліч страв із нього.

Баклажан, або паслін темноплідний — багаторічна рослина. Як говорить нам історія, вирощувати його почали ще 1 500 років тому на території Індії, Середнього Сходу та Азії. Плоди використовували не тільки в кулінарних цілях, а й вважали лікарською рослиною. Лише стародавні греки і римляни називали його "яблуко сказу" і вважали, що вживання баклажана призводить до сказу і втрати розуму.

Баклажан містить клітковину, розчинні цукри, пектин, білки, калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, натрій, вітаміни С, В1, В2, В5, РР. Вживати цей овоч рекомендують хворим шлунковими і кишковими захворюваннями, а також анемією. Баклажан має антисептичні властивості, його сік у народній медицині використовується зовнішньо для загоєння ран.

Пропонуємо Вам ТОП-3 класичних рецептів із різних країн, які порадують гурманів і любителів овочів.

Рататуй

Ліки від недуг чи 'яблуко сказу'?  ТОП-3 класичних страв із баклажана - фото 127441

Уперше цей рецепт з'явився в кулінарній книзі 1778 року випуску в Ніцці, Франція. Страва готували селяни. В оригінальний рецепт входили кабачки замість баклажанів, але кулінарія не стоїть на місці і зараз баклажан — невід'ємна частина рататуя.

Вам знадобляться:
Болгарський перець - 350 г
Помідори - 350 г
Цибуля - 200 г
Рослинна олія
Баклажани - 500 г
Кабачки - 500 г
Помідори - 500 г
Рослинна олія - ​​5 ст. л.
Часник - 4 зубчики
Зелень
Сіль
Перець

Спосіб приготування:
Перець півгодини запікаємо в духовці при температурі 180-190 градусів, щоб шкірка почала чорніти. Цибулю нарізаємо дрібно. Помідори очищаємо від шкірки. Потім також нарізаємо кубиками. Цибулю обсмажуємо на пательні з рослинною олією. Додаємо перець, готуємо близько 3-х хвилин. Приблизно через 3 хвилини додаємо помідори, солимо. Готуємо близько 7 хвилин, щоб соус трохи загус. Потім за допомогою блендера робимо соус однорідним. Рівномірно викладаємо соус у форму або пательню. Баклажани нарізаємо тонкими кружечками. Щоб баклажани не гірчили, можна їх посолити, залишити на півгодини, потім промити і віджати. Кабачки і помідори нарізаємо кружечками. Тепер викладаємо овочі у форму по черзі, повністю заповнюючи її. Для заправки дрібно нарізаємо зелень і часник. Перемішуємо масло із зеленню і часником, солимо, перчимо до смаку. Поливаємо овочі приготованою заправкою. Форму накриваємо, ставимо в духовку і запікаємо рататуй приблизно годину або трохи довше, до готовності овочів.

Аджапсандалі

Ліки від недуг чи 'яблуко сказу'?  ТОП-3 класичних страв із баклажана - фото 127440

Це — страва кавказької кухні. Дуже схожа на рататуй, але відрізняють їх, звичайно ж, спеції, без яких не готується жодна страва у кавказців.

Вам знадобляться:
Баклажани - 500 г
Помідори - 350 г
Перець болгарський - 250 г
Морква - 250 г
Цибуля ріпчаста - 120 г
Часник - 2 зубчики
Перець гострий зелений - 0,5 шт.
Базилік фіолетовий свіжий - кілька гілочок
Кінза - кілька гілочок
Петрушка свіжа - кілька гілочок
Коріандр мелений - 0,5 ч. ложки
Уцхо-сунелі - 0,5 ч. ложки
Суміш перців - 0,5 ч. ложки
Сіль - за смаком
Олія - ​​для смаження

Спосіб приготування:
Баклажани варто нарізати півкільцями, посолити і залишити на 30 хвилин. Це робиться для того, щоб пішла зайва гіркота з овоча. Потім потрібно злити рідину і обсмажити баклажани. Болгарський перець почистити і нарізати великою соломкою, обсмажити до такої ж щільності, як і баклажан, але в іншій ємності. Цибулю нарізати півкільцями, моркву — соломкою. Обсмажити окремо у великій кількості рослинної олії 20 хвилин до м'якості. З помідорів зробити томатний сік. Складіть інгредієнти в сотейник — спочатку баклажан, потім болгарський перець, цибулю з морквою, зверху подрібнені петрушку і базилік, залийте томатним соком, потім — подрібнений часник із кінзою. Поставте сотейник на маленький вогонь і тушкуйте 15 хвилин. Зніміть каструлю з вогню і дайте настоятися страві під кришкою 20 хвилин.

Мусака

Ліки від недуг чи 'яблуко сказу'?  ТОП-3 класичних страв із баклажана - фото 127439

Це традиційна страва Греції, яка готується з баклажанів із соусом бешамель.

Вам знадобляться:
Картопля - 6 штук
Баклажани - 2 штуки
Помідори - 2 штуки
Яловичий фарш - 300 г
Ріпчаста цибулю - 1 штука
Солодкий перець - 1 штука
Томатна паста - 2 столові ложки
Орегано - за смаком
Твердий сир - 200 г
Зелень - за смаком
Пшеничне борошно - 2 столові ложки
Вершкове масло - 50 г
Молоко - 2 склянки
Куряче яйце - 2 штуки

Спосіб приготування:
Картоплю почистити і нарізати тонкими пластинами, обсмажити на оливковій олії. Посолити. Видалити зайвий жир і викласти картоплю у глибоку форму. На оливковій олії обсмажити цибулю. Додати подрібнений перець. Потім додати помідори і фарш, обсмажувати 5 хвилин. Додати орегано, посолити. Додати томатну пасту і тушкувати все разом 20 хвилин. За пару хвилин до кінця додати зелень. Викласти фарш поверх картоплі. Баклажани нарізати кільцями, ретельно посолити і дати гіркоті стекти протягом 15 хвилин. Потім — злегка промити. Обсмажити баклажани з двох боків на оливковій олії. Для соусу бешамель обсмажити 2 столові ложки борошна в 50 г вершкового масла. Потім додати 2 склянки молока, постійно помішуючи, варити на слабкому вогні до загусання. Вимкнути вогонь і вбити в соус 2 яйця, перемішати, посолити. Залити соусом шар із баклажанами. Зверху щедро посипати натертим сиром. Запікати мусаку в духовці 1 годину, при температурі 180 градусів.

Смачного!

Дар'я Богданюк
Дар'я Богданюк журналіст, редактор
Поділитися: