Ціна на печиво виросте мінімум на 10 відсотків

Ціна на печиво виросте мінімум на 10 відсотків - фото 1

Галетне, затяжне, цукрове та крекер. Ціни на печиво зростуть щонайменше на 10 відсотків — прогнозують економісти. Адже останніми тижнями дорожчають основні складові випічки — масло, цукор та борошно. У чому причини, та чи варто чекати на спад.

Євгенія готує за рецептом, який знає з дитинства. Каже: в її родині полюбляю ароматну випічку. Сьогодні пригоща нас шоколадным печивом, воно, -додає, і просте у приготуванні, і смачне.

І поки печиво готується в духовці, вгенія ділиться: на собі відчула здорожчання продуктів. А передусім - цукру.

«Цукор, борошно, масло, все подорожчало, відчутно, і цукор, мед. Гривень на 5 той же цукор подорожчав. Коли це стосується всіх інгредієнтів, сума виходить чималенька », - розповідає господиня Євгенія Богаєвська.

Тим часом уже потроху підіймають ціни и кондитерські підприємства. Адже закупочную продукцию за новою вартістю.

«Тепер обов'язково, в зв'язку з цим подорожчанням, подорожчає і сама ціна на кондитерські вироби. Від десяти до двадцяти відсотків може подорожчати. Я думаю, що люди багато задумаються через підвищення цін, це вплине на купівельну спроможність», — ділиться Кароліна Кудріна, технологиня кондитерського цеху.

Економісти кажуть: масло, цукор і борошно стабільно ростуть у ціні останні тижні. Серед основних причин — здорожчання газу та підняття мінімальної заробітної плати.

«Є енергоносії, є праця. Ми починали рік з мінімальною 4700, зараз мінімальна 5, і три збільшення прожиткового мінімуму за рік, все це у них накладається», — повідомляє економічний експерт Михайло Крапивко.

Як наслідок — здорожчання кінцевого продукту: того ж таки печива, тортів, тістечок. І вже найближчим часом. Ціни продовжать зростати до кінця року, — прогнозує експерт.

К врачам-специалистам у подорожания печенья бачать и плюси. Чтобы быть уверенным в том, что они получат из найпростіших інгредієнтів, не корисне.

«Сто грам печива можна порівняти с ситним обідом, десь 400-500 калій, тільки калії ці порожни, в них немає ні білка, ні вітамінів, ні мілів. Якщо ви уріжете кількість печива в вашемому раціоні, то здоров'ю буде тільки бонус », - пояснює дієтологиня Яніна Дубовик.

Аби зробити печиво кориснішим - замість борошна вищого ґатунку можна взяти цільнозернове, или вівсяні пластівці. Так у ньому з'явиться корисна клітковина. На зміну вершковому маслу - кокосове. Тоді як альтернативою цукру стане фруктове пюре.

Реклама