Чим небезпечні трансжири: що кажуть спеціалісти?

Небезпечні компоненти тепер не сховають! Верховна Рада розглядає закон, який зобов'яже виробників вказувати трансжири на продуктах. Коли запрацює нове рішення парламентарів? Та чому вже пів сотні країн оголосили війну трансжирам? Розкажуть журналісти "Деталей".

Повільні вбивці. Так охрестили фахівці наші улюблені тістечка, цукерки та снеки. Усе — через трансжири. Що воно таке? І чому їм оголосили війну майже пів сотні країн світу? Розкажуть спеціалісти.

Нині виробники не вказують наявність трансжирів у продуктах. Аби зобов’язати їх, розглядають закон. Деякі громадяни активно цікавляться складом продуктів та детально вивчають, що написано на етикетках.

«Читаю етикетки, щоб не було у складі, зазвичай вказують: або маргарин, або гідрогенізована олія. Ми таке уникаємо», — каже покупчиня Юлія Грановська.

Бо під цими назвами, каже, приховують небезпечні для здоров'я трансжири.

А на чипсах виробник вказав лише пальмову олію. Є в них трансжири чи ні — не зрозуміло. Юлія доходить висновків сама.

«Швидше за все це гідрогенізований жир. І його використовували, мабуть, щоб обсмажувати картоплю», — каже Юлія.


Випічка, солодощі та фаст-фуд можуть містити трансжири, які небезпечні для здоров’я, кажуть фахівці. Чипси, картопля фрі, морозиво, масло, круасани, попкорн, пончики, пиріжки, тістечка, цукерки та печиво із кремовими начинками. Усі ці продукти найчастіше можуть містити ті самі небезпечні трансформовані жири. Або, інакше кажучи, трансжири.

«Трансжир — це рідкий жир, перетворений хімічним способом на твердий жир. Були зроблені такі тверді жири для того, щоб був більший обсяг кондитерської продукції. Для здешевшання продукції», — розказує завідувачка кафедри харчових технологій ДНУ ім. Олеся Гончара Наталія Кондратюк.

Продукт хоч і дешевший, утім шкоди здоров'ю — не оминути, застерігають спеціалісти. Трансжири можуть спричиняти інсульти, онкологію, хвороби серця, діабет, розлади імунної системи. А ще серед найпоширеніших недуг — ожиріння, кажуть дієтологи.

«Людський організм неспроможний їх перетравити. І, власне, ці жирні кислоти потім можуть відкладатися і формувати там жирові відкладення. Тобто це ті жири, які абсолютно ніякої користі не несуть», — зазначає дієтологиня Дар'я Лєвих.


Закон про трансжири вже ухвалили у першому читанні. Порушників штрафуватимуть. Відмовитися від трансжирів, а отже — не труїти людей, закликає Всесвітня організація охорони здоров'я. Такі плани ВООЗ має до 2023 року. Україна ж — ці наміри підтримує, кажуть у Держпродспоживслужбі. І питанням уже займаються.

«Потрібно встановлювати законодавчі бар'єри вже зараз, не очікуючи того часу, коли це буде пізно. Законопроєкт, який стосується трансжирів, він прийнятий за основу. І зараз депутати працюють. І мають ще попрацювати над тим, щоб норми передивитися», — каже голова Держпродспоживслужби України Владислава Магалецька.

Тож українцям слід почекати ще другого читання та публікації закону, пояснюють юристи. За ним виробникам дозволять додавати усього два грами трансжирів на сто грамів продукту. Порушників каратимуть гривнею.

«Передбачається штраф для фізичних осіб-підприємців — це буде 150 тисяч гривень. Для юридичних осіб — 240 тисяч гривень. Закон вводиться в дію через рік після його набрання чинності», — зазначає юрист Андрій Верба.


42 країни світу обмежили використання трансжирів. Дозволена норма – 2 грами на 100 грамів продукту. Війну трансжирам у світі вже оголосили майже пів сотні країн. Зокрема Австрія, Польща, Німеччина та Нідерланди. Та однією з перших їхню кількість обмежила Данія.

«Серед моїх знайомих ніхто не звертає увагу на вміст трансжирів. Скоріше дивляться на те, щоб продукти були екологічні та виготовлені в Данії. Навіть якщо вони дорожчі», — каже жителька Данії Жанна Луковець.

Про те, чи вказують вміст трансжирів на упаковках, розповіла жителька Данії Світлана Стешина.

«На упаковках не написано про те, що містяться трансжири. Тому що їх завжди допустима норма у тих продуктах, які ви купуєте. На продукті лише зазначено, скільки взагалі міститься жирів», — розказує жінка.

У нас же на пакованнях завжди писатимуть, що продукти містять небезпечні жири. Позначатимуть їх як гідрогенізовані. На це виробникам дадуть рік, аби вони встигли спродати неправильно маркований товар і виготовити нові етикетки.

Раніше ми писали про те, що з грудня в Україні забороняться безкоштовні пакети у супермаркетах.

Реклама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Айміна Арнаут
Айміна Арнаут Кореспондентка. Освіта: ДНУ ім. О. Гончара. Досвід роботи: 2,5 роки. Улюблені теми: тварини, стиль життя, природні та погодні явища, міжнародні новини.

Реклама