Чи можна дотримуватися посту в період епідемії?

26 березня, 19:22
Чи можна дотримуватися посту в період епідемії? - фото 1

Пост або міцний імунітет? Зараз між вибором виявилися віряни. До закінчення так званого "православного посту" ще 23 дні.

Як правильно харчуватися, аби не послабити імунітет у період вірусної епідемії? Та чи варто дотримуватися усіх обмежень? З лікарями поспілкувався кореспондент 34 телеканалу.

Аліна — фітнес-тренер. Завжди дотримується збалансованого харчування. Єдиний виняток — суворий великодній піст. Такий період називає "збалансованим голодуванням". Утім цьогоріч, через вірусну епідемію, до пісного раціону внесла корективи.

«Рекомендую виключити солодке, борошняне, жирне, смажене і залишити в раціоні максимально прості продукти. Так само скоротити прийоми їжі і перекушування — їжте 4 рази на день», — ділиться Аліна, яка дотримується посту.

Із продуктів тваринного походження дівчина забороняє собі лише м'ясо. Водночас, якщо каші — то з рибою. Якщо салати — то з сиром або яйцями.

Навіть у піст не треба відмовлятися від яєць, молочних продуктів та риби, — запевняють дієтологи. І якщо раніше це стосувалося людей із хронічними захворюваннями, літніх, дітей та вагітних, то зараз — кожного без винятку. Відмова выд поживної та корисної їжі — потенційний шлях до зниження імунітету.

«З урахуванням того, що у нас пандемія з вірусу, суворого посту не рекомендую дотримуватися, тому що буде страждати імунна система і не буде вироблення тих важливих антитіл, які необхідні для боротьби з ним», — розповідає дієтологиня Тетяна Цвіленко.

Утім, якщо ви все ж хочете дотримуватись усіх вимог посту, дієтологи пропонують низку найефективніших замінників молока, риби та м'яса. Стосовно останнього – це можуть бути продукти, багаті на амінокислоти: бобові, горіхи і навіть гриби. Замість риби варто вживати морепродукти. Кальмари, каракатиці, мідії, устриці, восьминоги і креветки. Молочні та кисломолочні продукти можна замінити мигдальним молоком, соєю та сиром тофу. Однак за кількістю білка вони значно поступаються тваринному молоку.

«За кількістю білка і за якістю він не компенсує речовини тваринного походження. І за поживністю дуже маленький. Тому, з'ївши його, через деякий час знову захочеться поїсти», — продовжує дієтологиня Тетяна Цвіленко.

Замість картоплі, макаронів, рису та пшеничних каш дієтологи радять вживати гречку та вівсянку. Вони сприяють покращенню травлення та чистять кишечник.

«Більш грубого помолу завжди буде корисніше для нашого організму, запускаються механізми перетравлення, утилізації саме так, як належить. Мелену теж можна, але вона краще засвоїться і швидше», — пояснює гастроентерологиня Ольга Мосінцева.

Фрукти та овочі, багаті на вітаміни А, В, С, Д і Цинк, допоможуть зміцнити імунітет і попередити вірусне захворювання. Це може бути білокачанна капуста, гарбуз, редька, селера, імбир та буряк. Щодо фруктів — цитрусові та ягоди. Яблука дієтологи не радять, бо у зимово-весняний період вони не містять вітамінів. Не забувайте і про спеції — перець і куркума мають антибактеріальні та противірусні властивості.

І головне, перш ніж обмежувати себе у піст, здайте аналізи на вуглеводний обмін, інсулін та гемоглобін. Перевірте рівень білка у крові. І завжди зважайте на схильність організму до застуд. Якщо хоча б один із показників не відповідає нормі — про суворий піст спеціалісти радять забути.

Хочете отримувати оперативні та важливі новини? Підписуйтеся на наші канали в Telegram і Youtube, сторінки в Instagram, Facebook і Twitter. А також приєднуйтеся до нашої групи на Facebook: там ви маєте можливість публікувати власні новини.

Поділитися: