Черешня-2021: чи будуть дніпряни смакувати сезонні ягоди?

Черешня-2021: чи будуть дніпряни смакувати сезонні ягоди? - фото 1

В Україні стартував сезон черешні.

Аграрії кажуть, що через негоду цьогорічний врожай став найгіршим за останні роки. Поки підприємці рахують збитки, вартість плодів на прилавках падає. Тож скільки правлять за ягоду та чи взагалі корисно їсти черешню? Дізнавалась наша Ольга Вагнер.

Сезон розпочався, а плодів і досі немає. У пана Володимира близько двох гектарів черешні, та, каже, цьогоріч на гарний врожай і не сподівається. Додає: якщо порахувати вкладене — ягода виходить золота.

«Я займаюся черешнею років 25. І це вперше такий неврожай. А ще в мене тут система захисту, від профілактики до боротьби зі шкідниками, а профілактика починається ще коли голе дерево», — каже Володимир Табота.

А все через негоду: коли бджоли мали запилювати дерева — йшов дощ.

«Бджіл цьогоріч на черешні я не бачив, пасік багато, а в цього року бджоли зовсім не літали», — зазначив чоловік.

Через прохолоду і дощі цьогоріч аграрії роблять ставку на пізні сорти. Вони дозрівають лише у кінці червня, тоді, сподіваються, і сонця побільшає. Але чи заробить на пізній черешні — пан Володимир не впевнений. Бо якщо врожаю трохи й назбирають, то ціна вже зараз не тішить. На ринках вартість за кілька днів упала зі ста до вісімдесяти гривень. А скоро, запевняють продавці, буде ще нижча.

Трохи більше ніж кілограм черешні взяла пані Інга. Жінка каже: ціна для ранньої ягоди хороша. Тому вирішила побалувати себе і рідних смачненьким.

«Соковита, стигла, насиченого кольору, і по хвостику видно, щоб вона була свіженька», — каже Інга Черник.

Хоч врожай прогнозують і небагатий, поласувати черешнею все ж варто встигнути, радить дієтологиня.

«Якщо ці фрукти стиглі, вони визріли, то звичайно краще поїсти в той момент, коли прийшов час, сезон саме цих фруктів. Не бажано, щоб одномоментний прийом їжі був пів кілограма фруктів, бажано за об'ємом близько склянки», — говорить лікарка-дієтологиня вищої категорії Вікторія Калашникова.

А загалом за день корисно з'їдати до 400 грамів різних фруктів.