Авіценна схвалює: обід з трьох страв з цвітної капусти

23 серпня, 14:11
Авіценна схвалює: обід з трьох страв з цвітної капусти - фото 1

Цвітна капуста - всім відомий і досить популярний овоч. Хоча, якщо розібратися, їмо ми квіти цієї рослини, але про це трохи пізніше.

На нашу територію цей овоч потрапив з далекої Сирії. У 18 столітті на територію Російської імперії її завезла Катерина II.

Про корисні властивості говорив ще Авіценна - лікар, філософ, математик, музикант, поет, праці якого залишені в 29 сферах науки. Він рекомендував вживати в їжу овоч взимку, так як він здатний підтримувати організм. І дійсно, цвітна капуста багата залізом, калієм, магнієм і фосфором, що сприяє зміцненню імунітету, регулює обмінні процеси організму, зміцнює стінки вен і капілярів, налагоджує роботу системи травлення і перешкоджає утворенню жирових відкладень.

Ну і звичайно ж, головне питання, яке цікавить і дітей, і дорослих – чому цвітну капусту називають «цвітна»? А все тому, що найпопулярнішим сортом є капуста білого кольору, а насправді вона може бути різних кольорів. Ну і звичайно ж те, що вживаємо ми по суті квіти цієї рослини, а не листя.

Авіценна схвалює: обід з трьох страв з цвітної капусти - фото 128731

Ми хочемо Вам запропонувати найпопулярніші рецепти, які підійдуть для обіду в будь-якій сім'ї.

1. Суп з цвітної капусти з сочевицею

Авіценна схвалює: обід з трьох страв з цвітної капусти - фото 128734

Вам знадобиться:

1. Червона сочевиця - 120 гр.;

2. Цвітна капуста - 400 гр.;

3. Морква - 1 шт.;

4. Болгарський перець - 1 шт.;

5. Помідор - 1 шт.;

6. Рослинна олія - ​​3 ст. л.;

7. Вода - 1,6 л.;

8. Сіль, спеції, зелень за смаком.

Спосіб приготування:

Сочевицю промити. На великій тертці нашаткувати моркву. Перець порізати кубиками, помідор - дрібними кубиками. Цвітну капусту порізати на шматочки. У каструлі розігріти масло, покласти моркву і злегка її обсмажити. До моркви додати перець, також трохи обсмажити. Потім насипати червону сочевицю і влити гарячу воду. Поставити суп на слабкий вогонь. Потім додати помідор, при бажанні можна очистити його від шкірки. Покласти лавровий лист, чорний перець, сушений кріп, посолити. Збільшити вогонь, щоб суп з цвітною капустою закипів, після чого варити до готовності на маленькому вогні. При подачі можна прикрасити зеленню.

2. Салат з цвітної капусти з буряком

Авіценна схвалює: обід з трьох страв з цвітної капусти - фото 128733

Вам знадобиться:

1. Капуста цвітна - 1 кг;

2. Буряк - 1 шт.;

3. Перець солодкий - 1 шт.;

4. Майонез - 100 гр.;

5. Оцет 5-7% - 1 ст. л.;

6. Гірчиця - 1 ч. л.;

7. Цукор - 2 ч. л.;

8. Сіль - 1,5 ч. л.;

9. Перець чорний мелений - 0,5 ч. л.;

10. Зелень петрушки - 2-3 гілочки.

Спосіб приготування:

Буряк миємо і відварюємо в шкірці. Один кілограм цвітної капусти ділимо на дрібні суцвіття. Відварюємо цвітну капусту в підсоленій воді до готовності, але не переварюйте її. У воду можна додати скибочку лимона, щоб нейтралізувати запах. Зварений до м'якості буряк охолоджуємо, очищаємо від шкірки, нарізаємо невеликими кубиками і додаємо в миску до охолодженої капусти. Один солодкий жовтий або зелений перець очищуємо від плодоніжки і насіння, теж нарізаємо невеликими кубиками. Додаємо нарізаний перець в салат з буряка і цвітної капусти. Приготуємо салатну заправку. В окрему миску кладемо 100 грамів майонезу. Додаємо до нього одну столову ложку 5% оцту. Додаємо 1,5 чайні ложки солі, 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю, 2 чайні ложки цукру, 1 чайну ложку готової гірчиці і добре все перемішуємо. Соус для заправки салату з капусти готовий. Салат з буряка, цвітної капусти і солодкого перцю заливаємо соусом, перемішуємо. Даємо салату з цвітної капусти з буряком настоятися 20-30 хвилин.

3. Цвітна капуста з куркою в духовці

Авіценна схвалює: обід з трьох страв з цвітної капусти - фото 128732

Вам знадобиться:

1. Курка - 300 гр.;

2. Цвітна капуста - 600 гр.;

3. Яйця - 3 шт.;

4. Вершки - 200 мл;

5. Сир будь-який - 150 гр.;

6. Часник - 2 зубчики;

7. Рослинна олія - ​​1 ст. л.;

8. Сіль - 0.5 ч. л.;

9. Спеції сухі за смаком.

Спосіб приготування:

Свіжу кольорову капусту промити, зрізати верхні листки. Ножем зрізати всі суцвіття. Їх потрібно розібрати або порізати на невеликі шматочки. Розібрані суцвіття капусти покласти в трохи підсолену киплячу воду і приварити 3 - 4 хвилини, в залежності від величини самих шматочків. Потім капусту відкинути на друшляк, щоб стекла вся рідина. Промите куряче філе обсушити і порізати на довільні шматочки. Обсмажити злегка нарізану курку з кожного боку. Курку трохи присолити, додати сухих спецій. Включити розігріватися до 180 градусів духовку. Форму для випічки змастити олією або застелити пергаментом. Рівномірно викласти відварені шматочки цвітної капусти. Поверх капусти рівномірно викласти обсмажені шматочки курячого філе. Для приготування соусу потрібно змішати яйця, вершки, додати подрібнені зубчики часнику, частину натертого сиру, сіль і спеції за смаком. Все перемішати. Залити капусту з куркою яєчно-вершковим соусом, присипати натертим сиром. Поставити форму в попередньо розігріту духовку на 30-40 хвилин, готувати до рум'яної скоринки.

Смачного!

Дар'я Богданюк
Дар'я Богданюк журналіст, редактор
Поділитися: